Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brygger verdens nordligste øl

Ingen lager øl lengre nord enn Svalbard Bryggeri AS.

: – Hele bygda støtter opp om tiltaket, sier bryggerimester Andreas Hegermann Riis. I produksjonen tas det i bruk lokalt brevann, malt fra Finland, og humle fra Tyskland, England, Tsjekkia og USA. (Foto: Anders Sandbu)
: – Hele bygda støtter opp om tiltaket, sier bryggerimester Andreas Hegermann Riis. I produksjonen tas det i bruk lokalt brevann, malt fra Finland, og humle fra Tyskland, England, Tsjekkia og USA. (Foto: Anders Sandbu)

Nå vil bedriften gi hele Nord-Norge, og potensielt utlandet, smaken av Svalbard-øl.

Bryggeriet i Longyearbyen ble etablert i 2011, men det var først i sommer produksjonen kunne starte opp. Og verdens nordligste øl har bokstavelig talt falt i smak hos lokalbefolkningen.

– Responsen her oppe har vært helt fantastisk! Hele bygda støtter opp om tiltaket. Men her på Svalbard er man da også avhengig av samarbeid. Innbyggerne er 100 prosent avhengig av hverandre, forteller bryggerimester Andreas Hegermann Riis i Svalbard Bryggeri til Bondebladet.

Daglig leder Robert Johansen har investert 12 millioner kroner i anlegget med en produksjonskapasitet på 250 000 liter i året. Etter drøyt to måneders drift, er produksjonen oppe i 40 000 liter. Målet er 60 000 liter innen året er omme.

Les også: Åpner for alkoholsalg fra gårder

Ambisjonene klare

Karene har store ambisjoner for bryggeriet, og har god tro på gradvis ekspansjon.

– Målgruppen er i første rekke Svalbard, deretter Tromsø, og så resten av Nord-Norge. Men vi mener det ligger et potensial også i utlandet, og da kanskje særlig USA, sier daglig leder Robert Johansen.

Bryggeriet skal samarbeide med Mack om distribusjonen, og har tidligere inngått et samarbeid med Alta Reiseliv.

– Det virker som om folk her oppe har satt like stor pris på denne satsingen som meg. Dette ser absolutt lovende ut, sier Johansen.

Han har vært på Svalbard i 26 år, og har jobbet med ølprosjektet i drøyt seks år.

Annonse

Les også: Bygdeuniversitet med eget bryggeri

Lovendring

Bakgrunnen for at ølproduksjonen først kom i gang i sommer, er at det i over 80 år har vært ulovlig å produsere alkohol på Svalbard. Forbudet kom i sin tid fordi myndighetene fryktet at gruvearbeiderne på Svalbard skulle drikke for mye.

I fjor sommer ble imidlertid loven endret. Dermed kan kildevann fra den 2000 år gamle Bogerbreen i Longyearbyen tas i bruk i produksjonen av tre ulike øltyper: Spitsbergen IPA, Porter og hveteøl.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug besøkte bryggeriet under sitt Svalbard-opphold tidligere denne måneden. Hun ønsker å se flere bedrifter som satser på lokalprodusert kvalitetsøl.

– Jeg var veldig glad da loven ble opphevet, slik at dere kunne sette i gang. Nå er det i ferd med å danne seg en ny næring som gir oss et fantastisk mangfold av drikkesorter. Samtidig er vi i ferd med å få en ny drikkekultur i Norge, der vi drikker mindre og er mer opptatt av kvalitet. Dét er positivt, og det er noe jeg ønsker å stimulere til at det blir mer av, uttaler Listhaug.

Les også: Gustav kastet seg på matkasse-trenden

– Positivt bidrag

I Norge er det nå offisielt 130 bryggerier, og ifølge Bryggeri- og Drikkevareforeningen arbeider én av fem i bransjen med mikrobryggerier. Direktør Petter Nome hilser Svalbard-satsingen velkommen.

– Ølkulturen er en veldig positiv kultur hvor smak, opplevelse og variasjon står i høysetet. Det er hyggelig at også Svalbard hiver seg med på bølgen, sier Nome til Avisenes Nyhetsbyrå.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag