Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bra lammesalg, men likevel betydelig overproduksjon

Situasjonen er svært alvorlig, mener Jacob Simonhjell.

Det selges mer lammekjøtt. Jacob Simonhjell i Nortura tror salgsøkningen som både Nortura og KLF opplever skal være fanget opp i prognosen fra oktober. (Foto: Bjørnar Frønes)
Det selges mer lammekjøtt. Jacob Simonhjell i Nortura tror salgsøkningen som både Nortura og KLF opplever skal være fanget opp i prognosen fra oktober. (Foto: Bjørnar Frønes)

Fatland skal i løpet av tre uker ha kjøpt inn 30 000 lam. Oppslaget har fått flere sauebønder til å kontakte Nortura for å høre om det er slutt på overproduksjonen. Det er det dessverre ikke.

– Det er kjempebra at Fatland selger mer lam, men dette betyr ikke at overproduksjonen er borte, sier Jakob Simonhjell, direktør for totalmarked i Nortura.

Gjennomsnittlig slaktevekt på lam er ifølge Animalia 18,8 kilo så langt i år. Ganger vi det med 30 000 lam får vi 564 tonn.

Betydelig overproduksjon i 2017

– Vi har også solgt mer lam, men prognosen vår for neste år er fortsatt at det er betydelig overproduksjon. Overproduksjon i inneværende år er på 1350 tonn og vi har 2500 tonn på fryselager. Situasjonen er derfor svært alvorlig for næringa, sier Simonhjell.

Les mer: Vil ha lavere tilskudd 
for store lam

Ifølge Simonhjell er det også sannsynlig at det økte salget til Fatland allerede er fanget opp i beregningene.

– Det en kan si om prognoser og lammesituasjonen er at det er stor usikkerhet. Slik er det alltid med en så sesongpreget produksjon, og særlig når en opplever skift i tilskudd, salg og priser, sier markedsdirektøren og legger til:

Annonse

– Det er likevel ikke mer en vel 14 dager siden vi reviderte prognosene og da hadde vi som normalt møter med KLF. Jeg vil derfor si at salgsøkningen som både Nortura og KLF opplever skal være fanget opp i prognosen fra oktober.

Skryt til sauebønder

Totalt produserer Norge omtrent 26 000 tonn lammekjøtt i året.

– Jeg vil gi honnør til lammeprodusentene som har levert lammene tidligere og lettere denne sesongen. Uten det hadde det vært betydelig verre, sier Simonhjell.

Grunnen til at sauebøndene har levert dyra tidligere til slakt er at prisløypa til Nortura er brattere.

– Det er helt klart noen dilemmaer med å ha en slik priskurve som vi har. Særlig føler mange produsenter i områder med sein vår og sein lamming det som urettferdig at de i mindre grad greier å levere til høye priser. Samtidig bidrar prisløypa til lavere overproduksjon enn vi ellers ville hatt. Totalt sett bidrar den derfor til bedre økonomi for alle gjennom lavere omsetningsavgift og mindre prisnedgang enn vi ellers ville vært nødt til, sier Simonhjell.

Les mer: 700 flere kan få kvalitetstilskudd for lam

Neste artikkel

Doblet driftsresultatet og økte omsetningen