Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bjørn herjet med sau i Meråker

Bondebladet advarer mot sterke bilder.

Sauen i videoen over ble ille herjet med av en bjørn i Meråker kommune i Trøndelag. Eline Lello var med å finne sauen. Hun er både medlem i beitelaget og leder i Senterpartiets lokallag i kommunen, og sier det var en bjørn som har skamfert sauen.

– Ja, den er dokumentert tatt av bjørn. Vi fikk varsel på radiobjella, og det er et typisk tegn på at noe kan være galt så vi gikk ut og sjekket. Vi fant sauen slik, med to små lamunger. Vi sto ikke og ventet for å filme, men vi hadde ikke våpen så vi måtte ringe etter hjelp fra noen med våpen. Jeg tok ikke tida, men føltes som en jævla evighet. Folk sitter ikke og venter med våpenet klart, og dette er i skogen så det tar litt tid, sier Lello.

De tok med seg de to lammene ned fra beitet. Statens naturoppsyn har også bekreftet til Bondebladet at det var en bjørn som tok sauen.

Mange dyr tatt

Sauen i videoen er langt fra den eneste som er tatt av rovdyr i Meråker. Så langt er det 44 sau og lam som er vurdert av Statens Naturoppsyn som enten dokumentert eller antatt sikkert tatt av rovdyr i kommunen.

– Noen lam har fått lettere skader, og har blitt sydd. Det er ikke mange dyr det gjelder, de fleste må avlives eller er drept av rovdyret, sier Lello.

De aller fleste er tatt av nettopp bjørn.

– De aller fleste skadene er typiske bjørneskader, sier Einar Kolden som er rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn.

– Beitelaget har seks gjetere. De har meldt seg frivillig og får lønn for jobben, men de har andre jobber i tillegg. I tillegg har bøndene selv ute i terrenget for å drive med tilsyn.

Det er ikke lønnsomhet nok i næringa til at de kan ha gjetere gående ute døgnet rundt.

Annonse

– Nei, det er ikke det. Heldigvis har vi radiobjeller, dyra som har det finner vi ofte. Resten er som å lete etter den berømte nåla i høystakken. Det kan bli både tre og fire ganger så mange kadaver når vi har fått dyrene ned.

– Ubalansert bilde

Videoen ble først delt på facebooksiden til Senterpartiets lokallag i Meråker. Der er den sett av over 129.000, og har fått mange reaksjoner. Lello mener mediebildet av tapene av beitedyr og jakt på rovdyr er ubalansert.

– Grunnen til at vi gjør det er at vi vil ha større oppmerksomhet og mer effektiv jakt. Vi får fellingstillatelse raskt, men vi mener at reglene for uttak er så kronglete at det i praksis er umulig å få tatt ut dyret på en effektiv måte.

– Handler det om dyrevelferd eller beitenæringa?

– Både for dyrevelferden og beitenæringa. Vi gjør det for å balansere nyhetsbildet. En skadeskutt bjørn får mye oppmerksomhet, og det skjønner jeg. Men det er også mye lidelse hos sau som blir angrepet og revet opp av rovdyr, og det gjelder mange flere dyr.

Hun mener konflikten rundt rovdyr fører til mye motvilje mot sauenæringa

– I tillegg er det mye hat mot sauebønder. Når du dag ut og dag inn må bruke tida på å gå og finne dyra dine halvt ihjelslått, og møtes i kommentarfeltene med påstander om at du ikke bryr deg om dyrene dine og at beitenæringa burde ha vært nedlagt, det gjør noe med deg. Det gjør vondt. Du blir ikke bonde om du ikke er glad i dyr! Diskusjonen her handler ikke om å utrydde rovdyr, vi vil ha effektiv jakt på dyr som det er dokumentert har gjort skade og som det er fellingstillatelse på, sier hun.

Neste artikkel

Vi spiser litt mindre kjøtt