Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bekjemper gjengroing med GPS-geiter

Datastyrte geiter skal hindre gjengroing.

Til kamp mot gjengroing: I et nytt Bergen-prosjekt skal gjengrodde byfjell bekjempes med datastyrte geiter. Disse geitene på Hardangervidda er ikke datastyrt. (Foto: Karl Erik Berge)
Til kamp mot gjengroing: I et nytt Bergen-prosjekt skal gjengrodde byfjell bekjempes med datastyrte geiter. Disse geitene på Hardangervidda er ikke datastyrt. (Foto: Karl Erik Berge)

På Storøya utenfor Bergen er ti geiter utstyrt med spesielle GPS-halsbånd. Ved hjelp av halsbånd og strømstøt skal dyrene i forskningsprosjektet ledes til å beite der forskerne – eller bonden – vil. Hensikten er å bekjempe gjengroingen.

Les også: Har skapt mye «smått og godt» med geiter og røye

Får et lite støt

– Hvis dyrene blir stående for lenge på forbudt område, vil de til slutt få et lite strømstøt. Allerede etter to støt skjønner geiten at det er en form for straff, forklarer forsker Gidske Anderson ved Universitetet i Bergen til NRK Hordaland.

Forsker Knut Krzywinski påpeker at geitene raskt har vendt seg til halsbåndene og hvor de får lov til å gå. Fordelen med geiter, poengterer forskere, er at de ikke bare spiser gress, men også trær og annen vegetasjon. Men systemet kan brukes på alle beitedyr, og ikke bare geiter. Og det er mindre kostbart enn å sette opp gjerder og rydde traseer, påpeker forskerne.

Les også: Er dette Norges smaleste festival?

Kan bli utvidet

Gjengrodde beiteområder er et økende, nasjonalt problem. Men gjengrodd beitemark er et problem i hele Europa. Dersom prosjektet i Bergen blir vellykket, håper forskerne å utvide samarbeidet med utenlandske partnere, skriver NRK Hordaland.

Prosjektet er et samarbeid mellom Bergen kommune, Universitetet i Bergen (Geografi og Biologi), Uni Research AS, Nofence AS og Bryggen Research AS.

Annonse

Styreleder Tone Våg i Norsk Sau og Geit sier hun ikke kjenner prosjektet, men uttaler på generelt grunnlag at det er viktig å få ned gjengroingen.

– Å få gjort noe med grengroing er veldg viktig, men jeg kan ikke gå god for denne metoden da jeg ikke kjenner den. Og dette med å gi geitene strømstøt, er jeg usikker på om er blitt godkjent eller ikke. Jeg vet heller ikke om det er mindre kostnader ved å bruke Nofence, sier Våg til Bondebladet.

Les også: Refleks skal hindre husdyrpåkjørsel

Hun påpeker at problemet med gjengroing gjelder hele landet, men at det ikke primært er et problem i byfjell.

– Men i dette prosjektet synes man mest opptatt av å hindre det rundt byene. Den alvorlige gjengroingen er i utmarksområder og i fjellene. Og der må vi slutte å sette sau på beite. I og rundt byene må det være enklere å holde gjengroingen nede. Der med det være greit å bruke gjerder, påpeker Våg.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag