Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Andreas blir bonde i Oslo sentrum

Skal inspirere Oslo-folket.

Bybonden: Andreas Capjon starter 1. april som økologisk bonde på Losætra i Bjørvika i Oslo. (Foto: Sonja Silvana Lubiana)
Bybonden: Andreas Capjon starter 1. april som økologisk bonde på Losætra i Bjørvika i Oslo. (Foto: Sonja Silvana Lubiana)

Tidligere i år utlyste Norges Bondelag stillingen som økologisk bybonde på Losætra i Bjørvika.

Losætra ligger supersentralt i Oslo sentrum, rett ved operahuset.

Nå er stillingen besatt: De ble Andreas Capjon (36) som kapret jobben.

– Jeg har lyst til å skape en fantastisk, grønn lunge på Losætra. Det å dyrke byen, og å dyrke økologisk, ligger mitt hjerte nær. Jeg skal gjøre Losætra grønnere, mer levende og et sted folk ønsker å komme til. Stedet skal gi inspirasjon til andre som ønsker å dyrke sin del av byen, og ønsker å lære mer om hvordan maten vår blir laget, sier Capjon til Bondebladet.

Kunst og jordbruk

Losætra er dedikert til kunst og urbant jordbruk.

Bybonden er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Bondelag og Bjørvika Utvikling. Bybonden skal samarbeide både med kunstnerkollektivet Futurefarmers og de frivillige bøndene som allerede driver i området. Det er etablert 100 fem-kvadrats parseller til å dyrke økologisk mat der.

– Området er rundt fire mål. Det skal bli en grønn oase der byfolk kan lære hvordan matproduksjon foregår. Capjon skal samarbeide med parselldyrkerne, ha en uråker med gamle kornsorter, dyrke grønnsaker og poteter. Vi er opptatt av å vise fram hvordan det spirer og gror, sier Astrid Solberg, organisasjonssjef i Norges Bondelag.

Dermed blir Andreas bonde rett ved Den norske opera, og hoteller.

– Jeg gleder meg veldig. Plasseringen gir store muligheter til å knytte kontakter med disse institusjonene. Vi kan ha avtale med de store bedriftene i Barcode om å gjenvinne matavfallet deres. Det kan i neste omgang brukes til å dyrke mat de kan ha kantinene sine. Vi kan ha samarbeid med barnehager og skoler i områder, og jeg ønsker å komme i kontakt med borettslagsledere som sitter på store grøntarealer på tak og i bakhager. At Losætra ligger der den ligger, åpner for store muligheter til å inspirere, sier Capjon.

Vokst opp på biodynamisk bruk

Han har vokst opp på en gård på Nesodden. Den ble drevet biodynamisk fram til rundt 1998, og økologisk etter det.

– På Losætra skal jeg først og fremst drive økologisk. Jeg ønsker å benytte meg av forskjellige teknikker. Vi bør ikke være fundamentalistiske i én leir – jeg ønsker å gi inspirasjon til alle. Jeg kan hente elementer fra permakultur, biodynamisk, og økologisk landbruk, sier Capjon.

Hjem til grønnsakshagen

Annonse

Han ser fram til å bli bonde i byen.

– Jeg har vokst opp med å være tett på sesongene og livssyklusene, og det er en viktig del av meg. I perioder av livet har jeg bodd i by og jobbet med kontoroppgaver. Da har jeg hatt en sterk trang til å dyrke noe. Jeg har hatt min egen grønnsakshage fra jeg var 12 år, forteller han.

Capjon flyttet hjemmefra for 18 år siden.

– Men i nesten alle år har jeg fortsatt med grønnsakshagen min. Den er noe å komme hjem til. Jeg trenger å føle at jeg er en del av matkretsløpet vårt, sier Andreas Capjon.

– Ledererfaring og interesse

– Capjon har veldig god kompetanse. Han har vokst opp på gård, der han har vært med siden han var liten, han har ledererfaring, og han er glødende interessert i bylandbruk, sier Astrid Solberg i Norges Bondelag.

Capjon er i dag leder for Hero kompetanse, der han jobber med kundekontakt, utvikling av kurs og kvalitetssikring av kurs.

Han har jobbet med internasjonale prosjekter med Flyktninghjelpen, og har samarbeidet med FN og IOM om utvikling av internasjonale kursnettverk.

Han har tidligere jobbet både på asylmottak, introduksjonsprogrammet, og i flere år med frivillig innsats rettet mot minoriteter i Norge, gjennom Verden i Norge.

Capjon har en mastergrad i migrasjonsstudier fra University of Sussex, England.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag