Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

− Billig mat ikke viktigst

Lederen for verdens bønder går ut mot billig mat.

Den zambiske bonden, veterinæren og lederen av World Farmers' Organization, Evelyn Nguleka, gjester Norge denne uka. Her er Nguleka sammen med Bondelagets første nestleder Kristin Ianssen (t.v.), bondelagsleder Lars Petter Bartnes og andre nestleder i Bondelaget, Brita Skallerud. (Foto. Norges Bondelag)

Den zambiske bonden og veterinæren Evelyn Nguleka gjester Norge denne uka. På programmet stod blant annet møte med Norges Bondelag. Nguleka leder World Farmers' Organization, og deltar på Trondheim Conference on Biodiversity. Under et innlegg onsdag denne uka, gikk hun til orde for innovasjon - og mot billigmat.

– Billig mat bør ikke være det viktigste. Når bønder blir bedt om å produsere billig, kan de ikke ta hensyn til klimaendringene, og ei heller få ei inntekt å leve av. Vi må balansere dette, og ta i bruk ny teknologi slik at vi kan bremse klimaendringene og la etterkommerne våre bruke jorda, fastslår Evelyn Nguleka.

Les også: Verdens matvarepriser ned 16 prosent

Verdens befolkning øker, og FN anslår at vi vil trenge 60 prosent mer mat innen 2050.

– Vi må bruke den maten vi produserer bedre, og starte med å redusere matsvinn. Det kastes mye mat verden over, men problemene med matsvinn er ulike i industriland og utviklingsland. I utviklingsland må vi se på hvordan maten transporteres, og foredling slik produktenes liv kan forlenges, mener Nguleka.

Snakker for bøndene

Annonse

Første nestleder Kristin Ianssen i Norges Bondelag påpeker at bønder i Norge og Zambia har mange av de samme utfordringene. Hun roser Ngulekas engasjement.

– Evelyn snakker for bøndene, ikke om dem. Det er viktig for Norge å være del av den internasjonale bondesamarbeidet og møte andre bønder. Utfordringene for bønder er de samme, om bøndene produserer for eksport, eget marked, er små eller store. Utfordringene er klima, rett til å eie eget land og rekruttering, sier Ianssen, som også er Bondelagets ansvarlige for internasjonalt samarbeid.

Les også: Ber bønder rope høyere

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag