Det er ett år siden vulkanen under Eyjafjallajökull på Island våknet til live. Det ble sprutet ut store mengder med ask over deler av Europa og lufttrafikken ble helt "lammet" i en del områder. Nå blir det verdenskjente området en turistattraksjon, skriver landbrugsavisen.dk.

Fra maskinrom til museum

Gårdbruker Olafur Eggertsson, som eier gården Thorvaldseyri noen få kilometer fra Eyjafjallajökull, er i disse dager i ferd med å gjøre de siste forberedelser til å åpne et nytt Eyjafjallajökull-museum.

- Det kommer så mange turister inn på gården vår og spør: Hvor er Eyjafjallajökull? Men det er ingen som har noe å vise fram," sier Olafur Eggertsson til avisa.

Han har derfor valgt å innrede et gammelt maskinrom til et lite museum. Her kan en finne mer info om vulkanen som lammet flytrafikken i deler av Europa i flere dager i april 2010.

Aske på glass

Fra den beskjedne suvenirbutikken kan en også kjøpe en glaskrukke fylt med aske fra vulkanen, i tillegg til en vulkanlignende sjokolade og en helt spesiell Eyjafjallajökull-parfyme. Håpet er at dette skal slå til hos turistene.

- Vi forventer at det kommer mange turister, sier Olafur Eggertsson. Han skal åpne dørene til museet på fredag.

Eyjafjallajökul har hatt tre utbrudd så lenge øya har vært bebodd. Det første var i 920, det to neste i 1612 og 1821. Alle utbruddene har vært små, men de har forårsaket oversvømmelser ved at lava har fått isbreen til å smelte.