Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Så mye antibiotika bruker vi

Norge bruker minst antibiotika.

Årets unge bonde, Ingve Berntsen, har sammen med Vidar Nedrebø og Halvard Bøe laget en film som viser hvor mye antibiotika som brukes av forskjellige land rundt om i verden. Nedrebøe er veterinær og odelsgutt, og Bøe er odelsgutt. De har fått støtte til å lage filmen fra Felleskjøpet Rogaland Agder, Nortura og Rogaland Bondelag og Fjordfegarden. Halvard Bøe stod for filming, klipping, og alt teknisk.

– Denne lagde vi veldig spontant. Antibiotikaresistens har irritert meg og mange andre i lang tid. Jeg så at et svensk Riksdagsmedlem hadde lagt ut et bilde som viste hvor mye antibiotika fire land Sverige, Tyskland, Italia og Danmark. Det vektla veldig at Sverige er landet i EU som bruker minst antibiotika, men vi vet at Norge har enda lavere antibiotikabruk. Det i seg selv synes jeg er verdt å få fram, sier Berntsen.

Han oppgir at kilden til informasjonen i saken er den nyeste rapporten fra European Medicines Agency.

– Norsk landbruk og fiskeoppdrett har hatt et stort fokus på å få ned antibiotikaforbruket, mens i andre land har det pekt oppover. Det er på tide å få dette fram, Norge blir hele tiden sammenlignet med andre land i forhold til pris og størrelse. Om et land fôrer storfe med antibiotika vokser de 25 prosent raskere. Det er klart det er en fordel, sier han.

Annonse

Berntsen mener det bør få konsekvenser om et land har veldig høyt antibiotikaforbruk.

– Norge har forbedringspotensial, men sammenligner vi med andre land ligger vi lavest. Jeg lurer på når vi skal begynne å ansvarliggjøre landene som bruker så mye antibiotika. To tredjedeler av all antibiotika blir brukt i matproduksjonen globalt sett Forventet å øke med 70 prosent fram til 2030. OECD oppgir to grunner til det. Økende middelklasse, og stadig mer av landbruket legger om til industrilandbruk. At det siste går hånd i hånd med økt antibiotikabruk bør få folk til å reagere, sier han.

Neste artikkel

Du kan fortsatt nominere Årets Unge Bonde 2021