Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ysteri til topps i Nordland

Lofoten Gårdsysteri er årets vinner av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Nordland.

Marielle de Roos og Hugo Vink har opprinnelse fra Nederland, men endte opp som bønder i Nordland. De ble fascinert over bøndene i Norge som med sine høye fjell og dype fjorder utnytter større deler av naturen til beite. De så dermed potensialet for å lage med oster av høy kvalitet, som nå har vunnet både gull og sølv i NM.

Lofoten Gårdsysteri ble etablert i 2001, og holder til på Saupstad i Vestvågøy hvor de har geitemelkproduksjon og driver et gårdsysteri. På gården har de rundt 150 melkegeiter, i tillegg til årets kje. De har høner som legger egg, og utegriser gjennom sommerhalvåret.

Alle dyra går ute på beite om sommeren. I sommerhalvåret er geitene ute på utmark i fjellet og innmark rundt gården. Her går de i flokk og beiter friskt beite som gir ostene den gode smaken.

Ekteparet yster ost året rundt i sitt eget gårdsysteri, og selger de ferdige produktene i gårdsbutikken.

– Vi er veldig glade og stolte over å få denne prisen. Å bruke de lokale ressursene rundt oss og produsere kvalitetsmat og opplevelser på en bærekraftig måte er drivkraften i vår familie. Det er en kjempemorsom utfordring å få det til her i Nordland. Denne prisen gir oss enda mer inspirasjon og glede i arbeidet, sier Marielle de Roos.

Annonse

Paret er opptatt av at produkter skal være kortreiste, og gården dyrker og produserer mat etter økologiske og biodynamiske prinsipper. De baserer seg på mest mulig videreforedling av melken og kjøttet de produserer, som igjen selges i gårdskafèen eller i gårdsbutikken. Dyrene sendes til slakteri, og tas i retur og benyttes i egen produksjon av spekepølse, pølser og kjekjøtt for salg.

De tar gjerne imot besøk for omvisning og informasjon om hvordan gården drives etter avtale, og tilbyr også kurs i ysting hvor man lærer å lage økologisk ost.

Juryens enstemmige vurdering var at Lofoten Gårdsysteri har gjort en spesiell innsats for å fremme både produksjon, videreforedling, varehandel, servering, restaurantdrift og vurdering om økologisk mat på en svært god måte.

Neste artikkel

Elleve regionale vinnere kjemper om årets BU-pris