Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ville ikke ha «særordning»

Purre har blitt harvet ned. Gulrøtter har blitt lagt til råtning. De høye strømprisene har rammet bønder med frilandsgrønnsaker hardt.

Bondebladet intervjuet landbruks- og matminister Sandra Borch om problematikken før det fredag ble klart hvordan strømstøtten til næringslivet blir seende ut.

– Bønder har pløyd ned grønnsakene sine på grunn av strømprisen. Hva syns du om at det skjer mens du er landbruksminister?

– Det er selvfølgelig ikke bra at bønder velger å pløye ned avlingen sine, men jeg vil også påpeke at landbruket og veksthusnæringa er de eneste næringene som har fått strømstøtte fra regjeringa. Jeg tror landbruket står seg i debattene framover med å ikke bare ha særordninger, men komme inn under de ordningene som også skal gjelde for annet næringsliv. Vi må huske på at det er tøft for mange nå. Det er ganske mange små bedrifter innenfor næringslivet som sliter med strømregninga si. Nå gjelder det å finne ei ordning som favner om alle, sa Sandra Borch.

Hun fortalte at det ville komme en ordning, uten at hun kunne spesifisere hva den ville inneholde.

Så bøndene bør ikke pløye ned grønnsakene nå, de bør vente, er det det du sier?

Annonse

– Jeg skal ikke være noen rådgiver for hver enkelt bonde. Det er opp til hver enkelt bonde å ta valg ut fra deres økonomiske situasjon, og hva de mener er lurt for framtida til deres egen bedrift, sa Sandra Borch.

Da Borch holdt folkemøte i Ørsta i forrige uke, fikk hun spørsmål fra salen om gulrøtter som ligger og råtner, på grunn av kostnaden ved kjøling.

– Slik kan vi ikke holde fram, sa varaordfører Karen Høydal.

Da formulerte ministeren seg slik:

– Nå kommer en ordning for næringslivet, som jeg håper at også pakkeri, fryseri og lager kan komme under. Det som er min bekymring er at hvis vi innfører alt for mange særordninger for landbruket, vil vi få omdømmet mot oss, slik det var for noen år siden, at bønder var subsidiert, sa Borch.

Neste artikkel

Hyttekommuner frykter vinteren