Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil selge sau som kjøttdeig og hundefôr

Øystein Fossmo i Lyngen kommune leverte 14 sau, og fikk betalt 275 kroner. Nå mener han Nortura må skape nye produkter for å få opp betalingen på voksen sau.

Øystein Fossmo har 400 vinterfôra sau på Lyngseid i Lyngen i Troms. Her fotografert sammen med kona. Foto: Ole G. Hertzenberg/Sau og Geit
Øystein Fossmo har 400 vinterfôra sau på Lyngseid i Lyngen i Troms. Her fotografert sammen med kona. Foto: Ole G. Hertzenberg/Sau og Geit

Sauebonden Øystein Fossmo driver med sau i Lyngen kommune i Troms. Han driver stort etter norsk målestokk, med 400 vinterfôra sau. Han leverte 14 voksne sau, som til sammen veide rett under 400 kilo. Prisen ble 64 øre per kilo.

– Jeg har drevet i over 20 år i bransjen, og jeg synes det er en hån mot næringa når butikkene averterer det samme kjøttet for 75 kroner kiloen. Når det står fårikål på pakka kan det være både sau og lam- Lammeprisen er i underkant av 40 kroner i dag. Når du ser det selges for 90-95 kroner kiloen i butikken, så harmonerer ikke det. Hvem har mest arbeid med det, kjøpmannen eller bonden, spør han.

Hundemat

Han understreker at han ikke vil kritisere Nortura, men mener samvirket må ta noen grep for å få avsetning på voksen sau.

– Nortura er i en vanskelig situasjon i dag, og jeg ser ikke hvordan de skal kunne ta mer betalt om de ikke gjør noen grep. Kan vi ikke lage en nisje hvor de slakter sauen, og sender den rett i kverna til hundemat? Da trenger de ikke knive den, så det trenger ikke være så dyrt. Da blir vi også kvitt en del av overproduksjonen, og lammekjøttet blir bedre betalt. Det må også være mye bedre om vi selv produserer kjøtt til hundemat, enn at det blir importert.

Norsk Kennel Klub har anslått at det finnes rundt 560 000 hunder i Norge.

«Jeg ser ikke hvordan Nortura skal kunne ta mer betalt om de ikke gjør noen grep»

Annonse

Kjøttdeig

Han har også foreslått en annen mulighet for Nortura.

– På siste medlemsmøte i Nortura etterlyste jeg hvorfor de ikke har begynt med mer lammekjøttdeig. Vi vet at cirka 1,5 prosent av kjøttdeigen som blir solgt er lammekjøttdeig. Det er klart at hadde vi fått bare 1-2 prosent mer, hadde vi vært kvitt problemet med overproduksjon. Underdekningen av storfekjøtt ville også bli mindre, Det er vinn-vinn, sier sauebonden i Lyngen.

Fossmo forteller at utsendingen fra Nortura sa de skulle sette i gang et prøveprosjekt om dette.

Advarer mot for mye storfe

– Da det var underdekning av lammekjøtt, var det store tilskudd for å få opp nye sauefjøs? Hva mener du myndighetene bør gjøre nå?

– Der sitter jeg kanskje litt i glasshus, jeg fikk selv tilskudd til å sette opp fjøs i 2010-2012. Det jeg er kritisk til, er at de gir så store tilskudd til å få opp nye ammekufjøs. De som driver med storfekjøtt risikerer å komme i samme situasjon som oss om noen år, sier Øystein Fossmo.

Neste artikkel

– Vi etterlyste en mer pragmatisk holdning