Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

BTG Solenergi og Agder Energi skal kombinere solpark og sauebeite

Birkeland Solpark AS har inngått avtale med grunneiere som sikrer et område på 185 dekar i Birkenes i Agder. Der vil de bygge Norges største solpark.

Sau og sol: På dette arealet ønsker Birkeland Solpark å kombinere Norges største solpark med sauebeite. (Foto: Agder Energi)
Sau og sol: På dette arealet ønsker Birkeland Solpark å kombinere Norges største solpark med sauebeite. (Foto: Agder Energi)

BTG Solenergi har over lengre tid jobbet med planer om en solpark på Tveide i Birkenes kommune, og har nå fått med Agder Energi på eiersiden.

Den videre utviklingen av prosjektet realiseres nå ved etablering av Birkeland Solpark AS.

– Vi gleder oss til å etablere Agders første solpark sammen med Agder Energi. Området er godt egnet og innledende analyser viser at forholdene er veldig gode for solenergi, sier Trygve Raen, daglig leder i BTG Solenergi i en pressemelding.

Smart og bærekraftig arealbruk

Konserndirektør for Fornyelse i Agder Energi, Svein Are Folgerø, ser fram til å sette i gang.

– Noe av det som gjør dette prosjektet spesielt interessant er at det viser hvordan vi, sammen med grunneiere, landbruk og andre interessenter, kan kombinere bakkemontert solkraft med andre behov som eksempelvis beiting av dyr som er en vinn-vinn løsning for alle, sier Folgerø.

Arealet som er tiltenkt solparken har i dag begrenset bruk, og ved utviklingen av Birkeland Solpark legges det opp til kombinert sauebeite og solkraftproduksjon.

– Selve solcellepanelene monteres på stativer som strekker seg fra en til fire meter opp fra bakken. Tilbakemeldingene fra grunneierne, kommunen og fylket har vært positive hele veien, sier Raen, og legger til at området er godt skjermet av trær slik at det ikke blir særlig synlig fra omgivelsene.

Norges største

Med en maksytelse på inntil 12 megawatt peak, som tilsvarer årlig produsert energi på rundt 12 GWh og energiforbruket til cirka 600 norske husholdninger, vil dette bli den største solparken i Norge, og den første i Agder.

Konsekvensutredningen har allerede startet, og vil danne grunnlag for en konsesjonssøknad som sendes til NVE i 4. kvartal 2022. Planlagt byggestart er 2023.

Neste artikkel

Lanserer klimakalkulator for sau