Agurken blir stadig mer populær, de siste ti åra fra ca. 22500 tonn i 2011 og til 27422 tonn i 2021. Den norske produksjonen har økt med rundt 26 prosent og den norske prosentandelen på agurk er nå oppe i 74 prosent.
Etterspørselen etter norsk er stort sett større enn produksjonen og alt blir solgt, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– Vi kjører full produksjon og har gjort det siden starten på året, forteller agurkprodusent Kristian Solberg fra Solbergs Gartneri.
Solbergs Gartneri er en av de største agurkprodusentene i Norge. Gartneriet er langt fremme når det gjelder å holde et lavt energiforbruk og bruk av biologisk bekjemping.
Agurk er en gammel kulturplante, kjent som kjøkkenvekst. Den finnes ikke viltvoksende. I botanisk sammenheng sees agurk på som et bær.
– Her har vi to trendy retter med agurk som du må prøve. Cucumber Sushiroll og Green Goddess salad går som farsott i sosiale medier for tiden. Smakfulle, kule retter som er enkle å lage faller i smak og blir fort veldig trendy. Dette er retter som er skreddersydd for sesongen, sier matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen fra OFG.