Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Uendret antall ulv i Norge

Det ble påvist 103–106 ulver her i Norge. 56 av dem hadde helnorsk tilhold mens 47–50 hadde tilhold på begge sider av riksgrensa mot Sverige.

Den norske delbestanden var begge år over bestandsmålet, sier Jonas Kindberg i Rovdata. (Arkivfoto: Lars Gangås/SNO)
Den norske delbestanden var begge år over bestandsmålet, sier Jonas Kindberg i Rovdata. (Arkivfoto: Lars Gangås/SNO)

Resultatene presenteres i en ny statusrapport fra vinterens bestandsregistrering av ulv, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata.

– 103–106 ulver er nøyaktig samme antall som ble dokumentert i Norge og grenserevir forrige sesong, dog med en økt andel i grenserevir i vinter. 13 av ulvene er registrert døde i perioden, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

De aller fleste ulvene er dokumentert innenfor forvaltningsområdet for ulv (ulvesonen) i Sørøst-Norge.

11 valpekull i seks helnorske revir

Annonse

Ulveovervåkingen er spesielt innrettet mot å registrere antall individer, flokker og par, og hvor mange kull som har blitt født, skriver Rovdata.

– Det er i vinter dokumentert til sammen 11 valpekull som ble født i seks helnorske revir og fem grenserevir i 2019. Altså samme antall som i fjor (11), bare omvendt fordelt. De seks helnorske kullene er født i revirene Letjenna, Hernes, Kynna, Mangen, Aurskog og Østmarka, som alle er helt innenfor norsk ulvesone. De fem grenserevirene er Varåa, Kymmen, Magnor, Skillingmark og Rømskog, forklarer Kindberg.

Over bestandsmålet

Stortinget har bestemt et bestandsmål på 4–6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge inklusive grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes.

Videre vil ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.

– Når antall kull i grenserevir deles mellom landene, gir det 8,5 kull i Norge i 2019, som er en svak økning fra 8 kull i 2018. Den norske delbestanden var begge år over bestandsmålet, sier Kindberg.

Neste artikkel

Hundar er ikkje alltid snille