Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trondheimspar er årets Askeladd

Marie Guttulsrød Stavnes og Lars Olav Stavnes har fått til imponerende mye aktivitet på flere fronter.

Årets Askeladd: Lars Olav Stavnes og Marie Guttulsrød Stavnes driver blant annet skolehage korn- og melproduksjon, gårdsbutikk og kafé. Her under prisutdelingen med Bjørn Gimming og Hans Edvard Torp. (Foto: Norges Bondelag)
Årets Askeladd: Lars Olav Stavnes og Marie Guttulsrød Stavnes driver blant annet skolehage korn- og melproduksjon, gårdsbutikk og kafé. Her under prisutdelingen med Bjørn Gimming og Hans Edvard Torp. (Foto: Norges Bondelag)

På gården Reppe Søndre i Trondheim inviterer de forbrukerne inn på gården for å øke kunnskapen og engasjementet om norsk matproduksjon, skriver Bondelaget i en pressemelding.

I 2017 tok Lars Olav Stavnes over barndomsgården like utenfor Trondheim sentrum etter å ha gjennomført elektrikerutdanning, og videre befals- og offisersutdanning i Sjøforsvaret, de siste fem årene i Ubåtvåpenet.

– I et involverende bynært landbruk vil vi synliggjøre viktigheten av norsk matproduksjon, sier Askeladdvinner Lars Olav Stavnes (37).

Sammen med kona Marie Guttulsrød Stavnes driver han andelslandbruk, skolehage, korn- og melproduksjon med egen mølle, og en gårdsbutikk og kafé i samarbeid med integreringsorganisasjonen Dype Røtter.

Det er urovekkende hvor lite kunnskap folk har om norsk matproduksjon, mener Stavnes.

– For eksempel hvor sårbar den er for sesongvariasjon, vær og klima. Dette er kunnskap bonden tar for gitt, men veldig mange ikke kjenner til. Dette er blant de viktigste tingene jeg ønsker å formidle til menneskene rundt oss, sier bonden.

Askeladdprisen 2022 på 50 000 kroner ble delt ut under Bondelagets årsmøte på Lillehammer. Nytt i år er at øvre aldersgrensen på 35 år for å søke er fjernet.

– Jeg er veldig glad i mennesker, men da jeg overtok gården var det stort sett bare meg her. Å få forbrukerne inn på tunet var en sterk inspirasjon til å prøve å gjøre noe mer med produksjonen, sier bonden, som i dag jobber fulltid på gården.

Juryleder Bjørn Gimming i Norges Bondelag trekker fram allsidigheten i gårdsdrifta.

– Med et inkluderende miljø og allsidig produksjon ønsker kandidaten å involvere og inkludere byens befolkning i matproduksjon. Årets vinner har tatt økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft inn i drifta, sier Gimming.

Neste artikkel

Veterinærvakt fikk ansvar for dyr med 5,5 timers kjøreavstand