Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

To hester smittet av sjelden form for hestevirus

Viruset kan gi ustøhet og lammelser.

Symptomene ved den nevrologiske formen er svakhet og ustøhet, særlig i bakparten, og det kan utvikle seg til lammelser. Illustrasjonsfoto: Karl Erik Berge

Smittem er oppdaget hos en hest som har stått isolert på Bjerke dyrehospital. Denne hesten deltok på Norwegian Horse Festival på Lillestrøm i februar, skriver Veterinærinsittuttet.

I tillegg er det påvist smitte hos en hest i Bergensområdet. Denne hesten har ikke deltatt på Norwegian Horse Festival, men begge hestene har tilknytning til samme rideklubb.

Finnes i flere varianter

Herpesvirus forekommer blant hester over hele verden, inkludert i Norge. Herpesvirus finnes i flere ulike varianter.

Mest vanlig er at virus gir luftveisinfeksjoner. Én variant (EHV-1) forårsaker luftveisinfeksjon, abort hos drektige hopper eller, mer sjelden, nevrologiske symptomer, som i dette tilfellet.

Annonse

Symptomene ved den nevrologiske formen er svakhet og ustøhet, særlig i bakparten, og det kan utvikle seg til lammelser.

Det angis at symptomene utvikler seg raskt og opptrer fra 4 til 8 dager etter at hesten har hatt feber.

Det har vært flere tilfeller av den nevrologiske formen i Sverige de siste månedene. Man har dessuten sett en økning av denne formen både i Europa og USA gjennom de siste ti årene.

Smitter ikke til mennesker

Herpesvirusinfeksjon hos hest er meldepliktig til Mattilsynet i gruppe C. Det betyr at den ikke regnes blant de mest alvorlige eller mest smittsomme hestesykdommene.

Den smitter ikke til mennesker.

Neste artikkel

Melkebonde mener Elotec må sørge for bedre opplæring