Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tine ber bøndene bremse

Tine får inn altfor mye melk nå, og lager pulver for å bli kvitt den. Selskapet frykter de dermed vil få lite melk senere i år.

Fire prosent: I årets ni første uker fikk Tine inn nesten fire prosent mer melk enn i samme periode i fjor. Det gjør at Tine påføres økte driftskostnader som ekstra tanktransport, leie av lager og overtid. (Foto: Camilla Mellemstrand)

Det strømmer inn melk til Tines anlegg – for mye melk.

Melketilgangen i januar var den høyeste siden mars 2016. I årets ni første uker fikk Tine inn nesten fire prosent mer melk enn i samme periode i fjor.

Den høye melkemengden skaper en utfordrende overskuddssituasjon, forteller Eivind Kjuus, direktør for Tine Råvare.

Selskapet må nå lage store mengder reguleringsprodukter.

– Det er grenser for hvor mye ost det går an å lage. Den har holdbarhetsdato. Så nå produserer vi pulver, forteller Kjuus.

Det koster.

– Det er utfordrende å ha tilstrekkelig kapasitet på tørkeanleggene. Mange tiltak er iverksatt, men slik situasjonen er nå, påføres Tine økte driftskostnader i form av ekstra tanktransport, leie av lager, overtid og økte driftskostnader i produksjon, i tillegg til tap ved eksport av skummetmelkpulver, sier råvaredirektøren.

Kan bli lite melk

Men problemene stopper ikke der. For dette skjer samtidig som den disponible kvoten er betydelig redusert, fra 1,04 til 0,98.

Reduksjonen i kvoten har ikke lagt noen demper på bøndenes produksjonsvilje. Men det er den etter hvert nødt til å gjøre, om ikke bøndene skal betale overproduksjonsavgift.

Dermed kan det plutselig bli en kraftig oppbremsing i melketilgangen.

Annonse

– Det kan bli lite melk i sommer, frykter Kjuus.

– Det kan gå ut over leveringsevnen vår.

Ber bøndene starte kvotetilpasning

Det er alltid nedgang i melkeproduksjonen om sommeren.

– Det vi er redde for nå, er at nedgangen skal bli enda større i år, sier Kjuus.

Han ber bøndene om å bremse produksjonen nå.

– Jeg vil oppfordre produsentene om å starte kvotetilpasningen allerede nå, for å bidra til en jevnere melkeinngang utover i året og en jevnere belastning på logistikk og produksjonsapparat som benyttes for regulering. Ta det litt mer piano nå, så du har kvote igjen utover sommeren og høsten, sier Tine-direktøren.

Vil vurdere å justere priskurven

Basisprisen på melk varierer gjennom året. Nå vil Tine vurdere om de skal forsterke svingningene.

– Vi vil vurdere å justere priskurven og gjøre det mer økonomisk å produsere mer melk om sommeren og høsten, sier Kjuus.

I tillegg er det enda en økonomisk grunn til å dempe produksjonen nå, og produsere mer av kvoten senere i år, peker han på.

– Jeg vil tro fôret er dyrere nå enn normalt, selv om det er gjort tiltak, sier Eivind Kjuus, med henblikk på tørkesommeren i fjor. •

Neste artikkel

Tine: Ingen skjerming og én pris