Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tillitsvalgte kjemper for norsk mat på norsk sokkel

Tillitsvalgte på norsk sokkel snakker med alle politikere som vil høre på dem. For de vil ha norsk mat.

Vil endre regelverket: Marius Mastad, Trond Cato Fylling og Hilde-Marit Rysst vil ha norsk mat på norsk sokkel. For å få til det, vil de ha lovendring. Foto: Linda Sunde
Vil endre regelverket: Marius Mastad, Trond Cato Fylling og Hilde-Marit Rysst vil ha norsk mat på norsk sokkel. For å få til det, vil de ha lovendring. Foto: Linda Sunde

I forrige uke var det konferanse for tillitsvalgte i fagforbudet Safe Sokkel, som organiserer ansatte på norsk sokkel.

Der møter Bondebladet tillitsvalgte som brenner for en sak: At de ansatte på norsk sokkel skal få spise norsk mat, i stedet for importert.

– Equinor bruker ett tonn kjøtt hver dag. Vi har estimert at vi importerer rundt 80 prosent av kjøttet. Til sammen bruker aktørene på norsk sokkel rundt to tonn kjøtt per dag. Om 75–80 prosent av det er importert, er det uhorvelige mengder kjøtt, sier Trond Cato Fylling, hovedtillitsvalgt og kjøkkensjef på Heidrun på Haltenbanken.

Dette kjøttet mener han bør være norsk, av mange årsaker. Fylling peker på mattrygghet, sysselsetting i Norge, selvforsyningsgraden, klimaavtrykk, antibiotikaforbruk og dyrevelferd.

– Vi kan kanskje være med og gjøre en forskjell for norsk landbruk. Vi kan bidra. Vi vil bruke det som Norge kan levere. Det er ingen grunn til å hente varene i Brasil og Uruguay når vi har de på berget her hjemme, sier Fylling.

Jobber politisk

Dette har blitt en sentral sak for Safe, med 9000 medlemmer. I 2019 påla Safe sitt landsmøte forbundsstyret å jobbe aktivt for å innføre regler for å fremme norsk kjøtt og råvarer for alle aktører som opererer på norsk sokkel.

Forbundsstyret ble pålagt å fremme saken i alle aktuelle fora og kanaler, også politisk.

I august var den såkalte Arendalsuka, der politikere, partier, fagfolk, etater og organisasjoner møtes til seminarer og debatter.

Safe var representert av et titalls personer i løpet av uka. Når de pratet med politikere, var norsk mat på norsk sokkel et av hovedtemaene for dem, forteller de. Olaug Bollestad, Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Geir Pollestad var blant dem de fikk snakket med.

Norsk mat: Bjørn Asle Teige fikk snakket med Trygve Slagsvold Vedum under Arendalsuka. (Foto: Privat)
Norsk mat: Bjørn Asle Teige fikk snakket med Trygve Slagsvold Vedum under Arendalsuka. (Foto: Privat)

Sauekjøtt fra New Zealand

Trond Cato Fylling forteller at de kun fikk positive tilbakemeldinger – men at det ikke er uventet, siden det er like før et valg.

Han savner mer oppmerksomhet om saken i valget.

– Hvordan kan det politiske miljøet svikte landbruket og tillate all denne importen, spør Fylling.

– Samtidig som vi importerer alt dette kjøttet, blir det lagt ned småbruk i Norge hver dag, poengterer Roger Fimland Maurstad, hovedtillitsvalgt og kjøkkensjef på Oseberg feltsenter.

– Hvorfor skal vi kjøpe sauer fra New Zealand når vi kan hente dem fra Jæren, spør Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt i Equinor.

Annonse
Støtte: Trond Cato Fylling fikk støtte fra landbruksminister Olaug Bollestad da han pratet med henne i Arendal. (Foto: Rebecca Bjerga)
Støtte: Trond Cato Fylling fikk støtte fra landbruksminister Olaug Bollestad da han pratet med henne i Arendal. (Foto: Rebecca Bjerga)

Vil ha lovendring

I dag kan norsk sokkel importere maten tollfritt, ifølge regelverket. Uten toll blir importert kjøtt et billig alternativ for oljeselskapene.

– Politikerne kan forandre lovverket, poengterer Marius Mastad, nestleder i Safe Sokkel.

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst har også engasjert seg i saken.

– Det snakkes om at det er forskjellige systemer, med og uten toll. Men det handler om politisk vilje. Ønsker man at det skal være norsk mat på sokkelen? Det er bedre for klimaet, det er kortreist, det styrker norsk landbruk, det er vinn vinn, sier hun.

– Det er en grunn til at norsk kjøtt er dyrere, sier hun, og legger ut om dyrevelferd og antibiotikabruk.

Problemet er at saken stopper fordi det er for dyrt for én aktør å kjøpe norsk mat når de andre ikke gjør det, forklarer hun. Det ville være en konkurranseulempe. Det beste er derfor om det kommer en lovendring, sier forbundslederen.

– Det burde være en forutsetning for å få operere på norsk sokkel, at du bruker norsk mat der du kan, sier Fylling.

Savner norsk frukt og bær

Både Fylling og Maurstad, som var de første drivkreftene bak engasjementet, er kjøkkensjefer på sokkelen. Gjengen Bondebladet møter, begynner å snakke om selve maten.

Roger Maurstad, Safe
Roger Maurstad, Safe

– Det aller mest skuffende er at vi ikke har tilgang på norsk frukt og grønt i sesongen, sier Fylling.

– Det er frustrerende at vi ikke får tilgang på norsk frukt før importlagrene er tomme. Og når de er tomme, er norsk frukt ute av sesong igjen, sier han.

De begynner å snakke om frukta som bugner i Hardanger, som de ikke får tilgang til. Og hvor lenge var det de hadde norske plommer? 4–5 dager, kommer de til. Også norske jordbær, da! De minner hverandre på historien om hvordan noen klarte å få noen norske jordbær over til plattformen, ved å stable noen kasser i et sete. Var man ikke på plattformen akkurat da, ble det ingen norske jordbær det året.

Maten engasjerer.

– Vi har fått enormt mange tilbakemeldinger siden vi begynte å jobbe med saken. Folk er positive til norsk mat, og skjønner ikke hvorfor det ikke er det allerede, forteller Fylling.

Andre maritime næringer også

Temaet gjelder ikke bare norsk sokkel, forteller Maurstad.

– Når vi snakker med andre maritime næringer, sier de at de også ønsker å bruke norske produkter, men at prisen fanger, sier han.

Nå er det snart valg.

– Vi ønsker å gjøre dette temaet veldig synlig, slik at folk tenker seg om to ganger før de legger stemmeseddelen i urna. Hvis vi ikke klarer å være selvforsynte med mat, går det galt under en annen pandemi. Vi vil ha kortreist mat, god dyrevelferd, og vi er faglærte kokker som vil ha en kvalitet vi er trygge på, sier Trond Cato Fylling.

Neste artikkel

Konkurransetilsynet vil endre på importvernet