Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tare gir salt- og kryddersmak på sauekjøttet

Sau som spiser tare, får saftigere kjøtt som holder seg lenger og i tillegg smaker godt.

Margareth Øverland leder forskningssenteret Foods of Norway ved NMBU. Her samarbeider forskere og næringsliv sammen for å finne mer miljøvennlig fôr til både fisk og fe. Foto: Siri Juell Rasmussen
Margareth Øverland leder forskningssenteret Foods of Norway ved NMBU. Her samarbeider forskere og næringsliv sammen for å finne mer miljøvennlig fôr til både fisk og fe. Foto: Siri Juell Rasmussen

– Kjøttet får gjerne mer kryddersmak og mer saltsmak enn kjøtt fra andre lam, forteller professor Margareth Øverland ved NMBU.

I første omgang ser hun og kollegene på bruntare og på hvordan den kan brukes til å fôre mange forskjellige nyttedyr – fra kylling til oppdrettslaks, skriver forskning.no.

Seaweed Solutions har dyrket tare, kuttet den opp, frosset den ned og sendt den til Ås. Der er den tørket i sola.

På slutten hadde den rundt 30 prosent tørrstoff. Det er omtrent det samme som surfôret som sauene spiser om vinteren – det vil si rundballer eller silo.

Saftig og næringsrikt

Forskerne har latt forbrukere prøvesmake kjøttet fra tarefôrede lam og andre lam. Skillet er klart. Tarefôret lammekjøtt har mer kryddersmak og mer saltsmak.

Det er saftigere og rødere, det tåler å lagres lenger, og det inneholder mer av næringsstoffer som jod og selen.

Annonse

– Vi så at sauene likte dette veldig godt. De vokste like bra, og kjøttkvaliteten var veldig god, forteller Øverland.

Vokser raskt

– Tare vokser mye raskere enn planter på land. Den trenger bare sjøvann og sollys. Dessuten har tare en gunstig miljøeffekt: Den kan resirkulere næringsstoffene som ellers går tapt fra oppdrettsnæringen, forklarer NMBU-professoren.

I utgangspunktet er næringsverdien veldig lav. For å bruke den i husdyrfôr, må det til målrettet prosessering, forklarer senterlederen.

Det vil si at de aktive stoffene tas ut. Sukker og næringsstoffer brukes til å produsere gjær, som igjen blir til fôr. Resten av tareplantene kan bli til gjødsel.

Sunnere bakterier

– Vi ser at tareekstrakt gir veldig gode resultater på fiskehelse. Spesielt i overgangen når laksen settes ut i sjøvann, sier Øverland.

Tareekstrakt hemmer betennelser og fører til at bakteriene som lever i tarmen, er sunnere.

Neste artikkel

Kurs i hjemmeslakt for småfebønder