Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Ta en timeout med venner og noe godt i glasset

Da Halle Arnes skulle holde et foredrag om HMS under Agroteknikk, valgte han å fokusere på helt andre ting enn de vanlige sikkerhetstiltakene.

Nettverk: Halle Arnes er fagkoordinator HMS i NLR. – Å ha noen rundt seg når ting butter imot er viktig, men det er vel så viktig å ha et sosialt nettverk når man ikke trenger det, sier han.
Nettverk: Halle Arnes er fagkoordinator HMS i NLR. – Å ha noen rundt seg når ting butter imot er viktig, men det er vel så viktig å ha et sosialt nettverk når man ikke trenger det, sier han.

Tiltakene fagkoordinatoren for HMS i Norsk Landbruksrådgivning presenterte er ikke mindre viktig for bondens helse av den grunn. Han hadde følgende fem råd:

1. Prioriter deg selv

– Få nok søvn, og spis sunt og regelmessig. Det høres kanskje enkelt ut, men vi vet at bønder er en yrkesgruppe som jevnt over jobber veldig mye. Det kan kanskje virke provokativt å si dette, men det er viktig å sette foten ned når det gjelder helt basale ting. Om man ikke spiser eller sover, vil det bli vanskelig å fungere som bonde.

2. Plei det sosiale nettverket

– Å ha noen rundt seg når ting butter imot er viktig, men det er vel så viktig å ha et sosialt nettverk når man ikke trenger det. Møt folk på gode dager når du har det bra, og ha det trivelig i lag. Å se alle som samles her på Agroteknikk er noe av det flotteste jeg ser, folk er blide og koser seg med noe godt i glasset. For dere som har barn er det viktig å følge dem opp på fritiden når de kommer opp i en viss alder. Ta dere tid til det. Jeg vet det er travelt, men det er både riktig og viktig å prioritere barna. Vær litt mer sammen.

3. Ta pauser

Annonse

– Det er lov å holde hviledagen hellig. Siden 90-tallet har gårdene blitt tre ganger så store, men det er ikke tre ganger så mange folk til å drive dem. Selv om det er travelt og mye å gjøre, er det lurt å koble av. Det er en grunn til at man bør ta timeout en dag i uka.

4. Ta morgenmøte med deg selv

– Å strukturere hverdagen er både lurt og bra. Jeg har selv drevet gård, og hadde en whiteboardtavle hvor jeg skrev opp alt som måtte gjøres. Det beste med tavla var å kunne stryke ut det som var gjort. Jeg anbefaler det på det sterkeste. Man trenger i bunn og grunn bare penn og papir for å lage en liste. Uansett er det lurt å skrive ned gjøremål, så slipper man å tenke og kverne på alt man må huske.

5. Skaff kunnskap

– Det er lov å spørre andre om råd og tips. Både familie, naboer og fagfolk. Man bør i alle fall ikke være redd for å spørre, ofte føler folk seg verdsatt når de blir spurt om råd. I Norsk Landbruksrådgiving har vi mentorordningen som mange benytter seg av. Videre er det lurt å delta på fagdager eller kurs, da får man et sosialt avbrekk fra hverdagen med faglig påfyll.

Til slutt kom Halle Arnes med en oppfordring til alle bønder om å ta to skritt tilbake og tenke seg om før de velger en lettvint løsning eller snarvei.

– Man kjenner det ofte på magefølelsen, er det noe som skurrer så stopp opp og tenk. Ta den lille omveien, ta på verneutstyr. Mange skader seg alvorlig fordi de skulle bare… Vi har ikke flere bønder enn vi må ha, og trenger dere alle sammen!

Uansett er det lurt å skrive ned gjøremål, så slipper man å tenke og kverne på alt man må huske

Halle Arnes

Neste artikkel

– Jeg har gjort denne jobben som enhver jobb