Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svært mager kornhøst

Bøndene på Østlandet har måttet fremskynde treskingen med nesten en måned. Avlingene er mer enn halvert.

Mager kornhøst. Jon Gunnar Karlsen og Lise Lilleby driver Begby Gård i Fredrikstad. De forventer mellom 30-50 prosent av avlingene de får i et normalår.  Foto: Dag Magnus Nielsen
Mager kornhøst. Jon Gunnar Karlsen og Lise Lilleby driver Begby Gård i Fredrikstad. De forventer mellom 30-50 prosent av avlingene de får i et normalår. Foto: Dag Magnus Nielsen

Det er ingen ovverraskelse at kornprodusenter over hele Sør-Norge vil ende opp med sterkt reduserte avlinger. Norsk Landbruksrådgiving Øst tror avlingene kan komme ned i 40 prosent av normalen.

Anslaget harmonerer godt med det Jon Gunnar Karlsen forteller når vi møter han under treskinga på Begby Gård i Fredrikstad, som han driver sammen med kona Lise Lilleby.

-I år sitter vi igjen med ca. halvparten så mye havre som i ett normalår, da vi vanligvis ligger på rundt 600 kilo på målet. Når jeg sådde rundt 8-9. mai, hadde jeg aldri trodd at vi kom til å høste i slutten av Juli. Vanligvis tresker jeg ikke før i slutten av august, sier Karlsen og fortsetter:

Annonse

-Vi har bygg også. Der er det enda verre, og vi skal være heldig om vi klarer vi å få 30 prosent av vanlig kornvekt.

Selv om det er tynt med halm etter treskeren skal den tas vare på.

-Bonden på nabogården har melkekuer og har alltid vært selvforsynt med fôr, men i år kommer han til å kjøpe halm av oss for første gang. Det sier litt om hvor ekstremt året har vært, sier Lise Lilleby.

Neste artikkel

Vil ha 90 prosent norsk matkorn