Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sterk vekst i dagligvarebransjen

Pakket og dypfryst mat er de to soleklare vinnerne det første kvartalet, med vekst på henholdsvis 12,7 og 11,4 prosent.

Den samlede omsetningen i dagligvarebransjen var på 45,2 milliarder kroner i første kvartal 2020. (Foto: Karl Erik Berge)
Den samlede omsetningen i dagligvarebransjen var på 45,2 milliarder kroner i første kvartal 2020. (Foto: Karl Erik Berge)

Tallene fra Coop, Rema, Norgesgruppen og Bunnpris viser at omsetningen steg betraktelig, slik at første kvartalsveksten i 2020 endte på 7,2 prosent.

Det er enn en dobling av hva man så for seg før pandemien traff landet, og tilsvarer en økning på tre milliarder kroner, skriver E24.

Veksten for samme kvartal i 2019 var tilsammen på 1,7 prosent. For hele 2019 var veksten i dagligvarehandelen på 1,9 prosent.

Den samlede omsetningen i bransjen var på 45,2 milliarder kroner i første kvartal.

Lå an til 3 prosent før koronautbruddet

Hovedårsaken til økningen er naturligvis koronautbruddet. Totalveksten i dagligvarebransjen lå rundt 3 prosent før handlemønsteret endret seg drastisk, skriver Nielsen Norge i sin rapport for dagligvarebransjens første kvartal i år.

Annonse

– Jeg har aldri opplevd lignende vekst, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop, til E24.

Første kvartal begynte bra, og lå an til rundt tre prosent vekst, ifølge analysebyrået Nielsen, men det ble snudd fullstendig på hodet da coronaviruset traff Norge med full kraft i mars, og sørget for en vekst i kvartalet på 7,2 prosent, opp fra 1,7 prosent året før.

Coop anslår egen vekst i mars alene til hele 15 prosent.

– Mer mat og drikke hjemme

Det er viktig å minne oss på hva som er årsaken til disse tallene, mener Trond Bentestuen, toppsjef i Rema 1000.

– Det er helt ekstraordinære tider hvor folk bruker det meste av tiden sin innendørs, og lager mye mer mat i hjemmet enn før krisen, og hoteller og restauranter nær sagt ble stengt over natten, sier Bentestuen til E24.

Neste artikkel

Ingen koronapakke til landbruket