Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

SNO har funnet DNA-spor av ulv

Statens naturoppsyn bekrefter at det er ulv igjen i reviret, og har sendt inn DNA-prøver til analyse.

Statens naturoppsyn bekrefter at det er ulv i revirene til Osdals- og Julussaflokkene. Illustrasjonsbilde. (Foto: Colourbox/Volodymyr Burdiak)
Statens naturoppsyn bekrefter at det er ulv i revirene til Osdals- og Julussaflokkene. Illustrasjonsbilde. (Foto: Colourbox/Volodymyr Burdiak)

Det er minst tre ulv igjen i revirene ulvejakten pågikk tidligere i januar, det bekrefter Statens Naturoppsyn (SNO).

– I går ble det sporet en ulv nord i Osdalsreviret, og to ulver sørøst i Julussa reviret. På begge plasser ble det funnet DNA-prøver, som blir sendt til analyser. I dag har vi fortsatt å spore på dyra sørøst i Julussa-reviret for å finne enda mer DNA, sier Thomas Holm Strømseth i Statens Naturoppsyn.

Grunnen til at de trenger mer DNA er at alle prøvene de sendte inn kan stamme fra det ene dyret, samt at det ikke alltid er 100 prosent treff på prøver.

At de har funnet tre dyr, betyr ikke at det kun er tre dyr tilbake.

– Vi leter også i andre områder i revirene for å avdekke eventuelle andre ulver som er der. Det blir også sporing gjennom helga, sier Strømseth videre.

Det vil skal ikke ta lang tid å undersøke DNA-prøvene.

– Det tar ikke lang tid, vi begynte å analysere i går. Svarene er klare enten svært sent ikveld eller rett over helga, sier Øystein Flagstad, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning.

Søket begynte etter at jegerne rapporterte at det var flere ulver i revirene enn staten og forvaltningen la til grunn. De har søkt fellingstillatelse på flere ulv, en søknad som ligger i klima- og miljødepartementet. Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) har sagt at de er innstilt på å ta ut flokkene, dersom ulvene som nå er i revirene viser seg å tilhøre Julussa- eller Osdalsflokken.

– Vi har fremdeles som utgangspunkt å ta ut alle ulvene i de to opprinnelige flokkene. Før vi gjør en ny vurdering, er det imidlertid nødvendig å vite om ulv som går igjen tilhører de to flokkene, eller om det er nye ulver som har vandret inn, svarte Lunde på spørsmål fra Bondebladet.

Siden den gang har Vidar Helgesen (H) blitt byttet ut med Ola Elvestuen (V), som er en profilert motstander av jakten.

Neste artikkel

Nedgangen i antall rovviltskader fortsetter