Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slår alarm om musegift

Musegiften alfakloralose kan forgifte katter og hunder.

Alfakloralose blir brukt mer og mer som musemiddel, men det kan også forgifte kjæledyr. Midlet selges fritt hos jernvarehandlere, hagesentre og andre. (Arkivfoto)
Alfakloralose blir brukt mer og mer som musemiddel, men det kan også forgifte kjæledyr. Midlet selges fritt hos jernvarehandlere, hagesentre og andre. (Arkivfoto)

Alfakloralose er i ferd med å overta privatmarkedet av musemidler.

Dette skyldes at de de giftene som gir blødninger, antikoagulant-rotte- og musegifter, har blitt forbeholdt skadedyrfirmaer og bønder både i Norge og andre land, skriver Veterinærinstituttet.

Bønder som har autorisasjon for å bruke plantevernmidler, kan nå utvide sertifikatet til også å gjelde gnagerbekjempelse med giftmidler.

Redusert temperatur

Alfakloralose gir narkose med nedsatt kroppstemperatur. Forgiftede mus dør vanligvis av nedkjøling.

Annonse

Alfakloralose kan også forgifte kjæledyr. Forgiftningen er rapportert å være vanligere hos katter enn hos hunder, noe som har sammenheng med katter i større grad fanger mus. I tillegg er katter noe mer sensitive for stoffet enn hunder.

Veterinærinstituttet registrerer nå at det forekommer, eller er mistanke om, en rekke slike forgiftningstilfeller hos kjæledyr i Norge og andre europeiske land.

Flere tilfeller på Osterøy

Dessverre flere tilfeller av døde katter hos oss på Osterøy siste tiden. Gjelder spesielt rundt Valestrands-området. Vi har påvist musegiften Alfakloralose på noen katter her hos oss, skriver Osterøy Veterinærklinikk på sin Facebook-side.

Forgiftningen gir raskt inntredende ustøhet, skjelving og nedsatt kroppstemperatur, og eventuelt koma. Det er ofte sterk sikling og det kan forekomme kramper.

Siden midlet ikke har noen motgift, gis det såkalt symptomatisk behandling, altså støttebehandling mot de forskjellige kliniske symptomene som oppstår.

Kjæledyra bør gis ro og tilstrekkelig varme. Likevel bør dyrlege kontaktes raskt for optimal behandling, skriver Veterinærinsituttet.

Neste artikkel

Skal vise fram kyllingproduksjon