Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sau og Geit inviterer til lammedugnad

Styrelederen i NSG vil ha færre lam neste år.

Kjell Erik Berntsen er leder i Norsk Sau og Geit, og vil ha færre lam. Foto: Anders Sandbu
Kjell Erik Berntsen er leder i Norsk Sau og Geit, og vil ha færre lam. Foto: Anders Sandbu

Norske sauebønder produserer mer kjøtt enn forbrukerne etterspør, noe som gir lavere pris enn de ellers ville fått. Nå prøver de seg med en kampanje for å få ned antall lam neste år. Styreleder Kjell Erik Berntsen i Norsk Sau og Geit (NSG) reduserer påsettet av lam med 5 prosent.

I grisebondens fotspor

Sauebøndene er ikke de første som har kommet på ideen om å redusere produksjonen for å få markedet i balanse. I fjor vår var det overproduksjon av både saue- og svinekjøtt. Norsvin ba i april svinebøndene redusere både antall insemineringer og slaktevekter.

Konkurransetilsynet synes ikke det var noen god ide, og mente det kunne være i konflikt med konkurranselovgivningen. Det irriterte Bondelaget, men dugnaden ble avsluttet.

Ikke vurdert

Styreleder Kjell Erik Berntsen i Sau og Geit sier han ikke kjenner noe særlig til Norsvins dugnad i fjor. Ifølge ham har de heller ikke tenkt så mye rundt hvorvidt kampanjen er lovlig.

– Nei, det har vi ikke. Dette er ikke en bevisst kampanje fra Saug og Geit. Jeg som privatperson sier jeg reduserer påsettet med 5 prosent, og oppfordrer andre som har mulighet til å vurdere å gjøre noe lignende. Nortura og Bondelaget har oppfordre til det samme.

Annonse

Styreleder og privatperson

I saken Sau og Geit nå sprer på sine nettsider og sponser på Facebook presiseres det at det er Kjell Erik Berntsen som privatperson som reduserer sin produksjon og oppfordrer andre om å gjøre det samme.

– Er det egentlig mulig for deg å opptre som privatperson i denne sammenhengen?

– Jeg skjønner hva du mener. Det er klart det ikke er mulig. At jeg som privatperson gjør det får stor oppmerksomhet, og blir lenket opp mot NSG. Det er helt naturlig.

Kampanjen ble lagt ut lørdag, og NSG har foreløpig ikke hørt noe fra Konkurransetilsynet. Bondebladet har bedt Konkurransetilsynet om kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

Må øke salget

5 prosent reduksjon i antall lam vil, ifølge Berntsen, ikke være nok til balansere markedet.

– Nei ikke helt, hvis Norturas prognose slår til. Vi er avhengig av at markedsregulator og kjedene holder trøkket oppe, og at vi har like mye drahjelp fra dem, sier Berntsen.

– Norsvin oppfordret i sin tid både til å redusere slaktevekter og antall insemineringer. Er det bevisst at dere holder dere til påsett?

– Det er bevisst at det handler om påsett. Grisen er et dyr du fôrer opp i et fjøs, og du har kontroll på fôret. Et lam er ute i fjellet, og du har ikke den samme kontrollen. Hvis vi ser de siste 10 åra er det relativt stabile vekter, det er antall lam og ikke vekt på lammene som er årsaken til overproduksjon.

Neste artikkel

– Vi etterlyste en mer pragmatisk holdning