Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sang skal lære japanere å vokte seg mot bjørner

Kan rockens toner redde folk fra bjørneangrep? Det håper i alle fall den japansk regionen Iwate, som har bestilt en låt som skal lære innbyggerne å takle bjørnemøter.

«Synes du bjørnunger er søte? Kast fra dere den naive tankegangen! I nærheten av ungen er en forelder, og plutselig angriper den! Brøl, brøl, brøl, brøl, brøl, plutselig angriper den!»

Slik starter teksten i sangen som fram til 31. oktober skal spilles i butikker og kjøpesenter i de rurale delene av Iwate-regionen nord i Japan.

Bjørner skaper stadig utfordringer over hele Japan. Flere steder er folk angrepet og noen mennesker har blitt drept av bjørn.

I de rurale områdene nord i Japan har antallet bjørneobservasjoner skutt i været. I fjor ble det observert bjørn 3 300 ganger i Iwate-regionen, en økning fra 700 i 2017.

Sangen er noe litt annet enn den norske «Bjørnen sover». Den er laget og framføres av lokale rockere, og gir råd som at man «aldri skal snu ryggen til og løpe» og at «å spille død fungerer ikke».

Annonse

Vokalisten Yuuzen Taguchi (69) har selv nytt godt av rådene.

– Det er skremmende når en plutselig står foran deg. Du vil helst løpe unna, men mine besteforeldre fortalte meg for lenge siden at dersom du noen gang møter en bjørn, må du ikke snu deg, sier han til AFP.

Nå håper myndighetene at sangen skal lære flere enn Taguchi hvordan man skal holde seg trygge om de støter på en bjørn.

Låtskriver Kaoru Toudou (61) sier han i utgangspunktet skrev sangen som en blueslåt, men at han ga den en mer rockete tvist da han la til vokalen.

– Det sies at bjørner er sjenerte skapninger, så jeg tenker at dersom de hører sangen bli spilt, vil de stikke av. Det er rockens kraft, sier Toudou. (NTB)

Neste artikkel

Taus om inntekts-tettingen i 2022