Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Positive tester av vaksine mot afrikansk svinepest

En kinesisk vaksine mot afrikansk svinepest ser i foreløpige tester ut til å være sikker.

Vaksinen blir i testet ut på 3 000 griser fra tre svinebesetninger i Kina. Grisene på bildet er ikke med i testen. Illustrasjonsfoto: Karl Erik Berge
Vaksinen blir i testet ut på 3 000 griser fra tre svinebesetninger i Kina. Grisene på bildet er ikke med i testen. Illustrasjonsfoto: Karl Erik Berge

Det er Reuters som melder dette. Kilden skal være det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Vaksinen blir i perioden fra april til og med juni testet ut på 3 000 griser fra tre svinebesetninger i Kina. Det er Harbin Veterinary Research Institute som utfører testen og så langt har alle forsøk vist positive resultater, skriver Markedsnytt for Grisekjøtt ved Landbrug & Fødevarer i Danmark.

Svinebesetningene kommer fra tre ulike provinser i Kina: Heilongjiang-provinsen, Henan-provinsen og Xinjiang Uygur. Hittil er alle de testa grisene sunne. Smågrisene vokser som de skal og de har ingen synlige bivirkninger.

Men flere tester er nødvendig, mener en professor i veterinær epidemiologi fra Universitetet i Hongkong, både i forskellige miljøer og på flere ulkie gårder, før man kan slippe vaksinen på markedet.

Annonse

Vietnam, England og USA arbeider også med en vaksine mot afrikansk svinepest.

DNA-virus er årsaken

Årsaken til afrikansk svinepest er et DNA-virus. Det finnes kun en serotype, men mer enn 20 genotyper, og mange subtypar med sterkt varierende evne til å gi sjukdom, skriver Veterinærinstituttet.

Viruset smitter kun dyr av svinefamilien. Tamsvin og europeisk villsvin er svært mottakelige for infeksjonen, og dødsraten er høy.

Masseslakt av svin i Asia

Utbruddet av afrikansk svinepest har ført til masseslakt av svin i Asia. I november i 2019 ble en elv i Sør-Korea farget rød av blodet fra 47 000 griser.

Dyra hadde blitt tatt av dage i den hensikt å stanse en ytterligere spredning av den ekstremt smittsomme virussjukdommen.

Neste artikkel

Sårbar forsyningssikkerhet