Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Portforbud for fjørfe i flere kommuner i Viken og Innlandet

Det er påvist høypatogen fugleinfluensa hos en vill knoppsvane i Ringerike kommune. Mattilsynet har innført et nytt portforbud for fjørfe og andre fugler i fangenskap i flere kommuner i Viken og Innlandet.

Tegn på fugleinfluensa er økt dødelighet, nedsatt produksjon, og nedsatt fôr- og vannopptak. Smitten ble funnet på vill knoppsvane i Ringerike kommune. (Arkivfoto: Bondebladet)
Tegn på fugleinfluensa er økt dødelighet, nedsatt produksjon, og nedsatt fôr- og vannopptak. Smitten ble funnet på vill knoppsvane i Ringerike kommune. (Arkivfoto: Bondebladet)

Høypatogen fugleinfluensa H5N1 er den samme virustypen som nylig er påvist i to kommersielle fjørfehold og på villfugl i Rogaland. Analysene er gjort av Veterinærinstituttet, skriver Mattilsynet.

– Portforbud betyr at alle fjørfe og andre fugler i fangenskap i dette området må holdes inne, eventuelt ute i en innhegning med tett tak og skjerming på sidene som hindrer villfugler tilgang. Dette inkluderer høner i hagen, og andre hobbyfjørfehold, sier Astri Ham, avdelingssjef i avdeling Nordre Buskerud, Hadeland og Valdres.

– Godt smittevern hos alle som har fjørfe og andre fugler i fangenskap er helt avgjørende for å hindre smitte fra ville til tamme fugler, sier Ham.

Annonse

Det er nå obligatorisk å registrere hobbyfjørfehold i området der portforbudet gjelder.

– Det er også forbudt å avholde markeder, skuer, utstillinger eller kulturelle arrangementer der fjørfe eller andre fugler i fangenskap samles i disse kommunene, sier Ham.

Det er nå viktig at alle som har fjørfe og andre fugler i fangenskap har lav terskel for å melde fra til Mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa. Tegn på fugleinfluensa er økt dødelighet, nedsatt produksjon, og nedsatt fôr- og vannopptak.

Høypatogen fugleinfluensa ble påvist hos ville fugler i Norge for første gang høsten 2020. Siden den gang har det blitt påvist høypatogen fugleinfluensa hos flere ville fugler her til lands.

Neste artikkel

Frankrike skal avlive 1,3 millionar fuglar i kampen mot fugleinfluensa