Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Portforbud for fjørfe i flere kommuner i Viken og Innlandet

Det er påvist høypatogen fugleinfluensa hos en vill knoppsvane i Ringerike kommune. Mattilsynet har innført et nytt portforbud for fjørfe og andre fugler i fangenskap i flere kommuner i Viken og Innlandet.

Tegn på fugleinfluensa er økt dødelighet, nedsatt produksjon, og nedsatt fôr- og vannopptak. Smitten ble funnet på vill knoppsvane i Ringerike kommune. (Arkivfoto: Bondebladet)
Tegn på fugleinfluensa er økt dødelighet, nedsatt produksjon, og nedsatt fôr- og vannopptak. Smitten ble funnet på vill knoppsvane i Ringerike kommune. (Arkivfoto: Bondebladet)

Høypatogen fugleinfluensa H5N1 er den samme virustypen som nylig er påvist i to kommersielle fjørfehold og på villfugl i Rogaland. Analysene er gjort av Veterinærinstituttet, skriver Mattilsynet.

– Portforbud betyr at alle fjørfe og andre fugler i fangenskap i dette området må holdes inne, eventuelt ute i en innhegning med tett tak og skjerming på sidene som hindrer villfugler tilgang. Dette inkluderer høner i hagen, og andre hobbyfjørfehold, sier Astri Ham, avdelingssjef i avdeling Nordre Buskerud, Hadeland og Valdres.

– Godt smittevern hos alle som har fjørfe og andre fugler i fangenskap er helt avgjørende for å hindre smitte fra ville til tamme fugler, sier Ham.

Det er nå obligatorisk å registrere hobbyfjørfehold i området der portforbudet gjelder.

– Det er også forbudt å avholde markeder, skuer, utstillinger eller kulturelle arrangementer der fjørfe eller andre fugler i fangenskap samles i disse kommunene, sier Ham.

Det er nå viktig at alle som har fjørfe og andre fugler i fangenskap har lav terskel for å melde fra til Mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa. Tegn på fugleinfluensa er økt dødelighet, nedsatt produksjon, og nedsatt fôr- og vannopptak.

Høypatogen fugleinfluensa ble påvist hos ville fugler i Norge for første gang høsten 2020. Siden den gang har det blitt påvist høypatogen fugleinfluensa hos flere ville fugler her til lands.

Neste artikkel

NJFF ber medlemmene melde fra om fugleinfluensa