Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Politiet truet minkprodusenter mot bedre vitende

Politiet i Danmark visste det ikke var lovhjemmel til å avlive all dansk mink. Likevel truet de minkprodusenter til å avlive dyra sine.

Ikke hjemmel: Politiet fikk vite 5. november at det ikke fantes hjemmel til å avlive alle mink i Danmark. (Illustrasjonsfoto: Øystein Heggdal)
Ikke hjemmel: Politiet fikk vite 5. november at det ikke fantes hjemmel til å avlive alle mink i Danmark. (Illustrasjonsfoto: Øystein Heggdal)

Selv om det danske rikspolitiet visste at det ikke var lovhjemmel til å avlive alle mink i Danmark, ble minkoppdrettere i flere dager truet med at besetningen deres ville bli avlivet, om de selv nektet. Det skriver danske Landbrugsaviken.dk.

Sier du nei til å avlive minken din, kommer myndighetene og gjør det for deg, og da får du ikke tempobonus. Det var grovt sagt beskjeden politiet skulle gi minkprodusentene hvis de vurderte å si nei til å avlive alle minkene sine i dagene fra 6. til 8. november.

Det viser den danske regjeringens redegjørelse.

Den viser samtidig at politiet allerede 5. november fikk vite at de ikke hadde lovhjemmel til å avlive all dansk mink.

Likevel fortsatte de truslene i flere dager, inntil praksisen ble endret 10. november.

Krenket menneskerettighetene

Annonse

Det danske rikspolitiet har krenket menneskerettighetene til minkoppdretterne, mener jusprofessor Frederik Waage ved Syddansk Universitet.

– Det er klart i strid med menneskerettighetskonvensjonen å gjøre inngrep i borgernes rettsforhold når man ikke har hjemmel for det, sier han til den danske Landbrugsavisen.

– Det er en skjerpende omstendighet at man gjør noe med åpne øyne, og samtidig vet at det er ulovlig, sier Waage.

Justisminister Nick Hækkerup har beklaget svar-manualen politiet fikk beskjed om å bruke.

Politiet har beklaget overfor minkprodusenter.

Korona

Beslutningen om å avlive alle danske mink ble meldt på et pressemøte 4. november. Årsaken var en type korona oppdaget hos mink, som man frykter vaksinene ikke vil virke mot.

Neste artikkel

Danske pelsdyrbønder venter fortsatt på erstatning