Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Politiet og Gjensidige advarer om tyveribander

Politiet melder at de omreisende tyveribandene er tilbake. Forsikringsselskapet Gjensidige advarer bønder om at de har ettertraktet utstyr som er utsatt for tyveri.

Fem mill.: I løpet av 2021 fikk Gjensidige meldt inn tyverier av GPS-utstyr for rundt fem millioner kroner. (Foto: Claas)
Fem mill.: I løpet av 2021 fikk Gjensidige meldt inn tyverier av GPS-utstyr for rundt fem millioner kroner. (Foto: Claas)

Etter at pandemien er over og grensene åpne igjen, har Politiet merket at de omreisende tyveribandene er tilbake. Kostbart GPS-utstyr fra anleggs- og landbruksmaskiner er svært ettertraktet, skriver Gjensidige.

– Våronna står for tur, med maskiner og utstyr for millioner av kroner på jordene. Særlig er GPS-utstyr målet for mange av tyveriene, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han oppfordrer til å være ekstra oppmerksom nå i våronna, og ta forholdsregler med hvor en parkerer maskinene.

– Går alarmen ett sted bør nærliggende områder være på vakt. Ofte er det omreisende bander som raider område etter område. Noe av tyvegodset finner vi igjen, men det meste blir dessverre borte for godt, sier Eklo.

Annonse

I løpet av fjoråret fikk Gjensidige meldt inn tyverier av GPS-utstyr for rundt fem millioner kroner. De antar at det totale tallet for forsikringsbransjen er tre-fire ganger så høyt. I tillegg kommer det som ikke blir meldt på forsikringen.

Stjålet og ødelagt utstyr dekkes av forsikringen, men tyveriene påfører likevel store tap.

– I tillegg til de store verdiene, forsvinner det store mengder viktig informasjon som er lagret. Det kan være tidkrevende å legge inn data i nye enheter – spesielt hvis man ikke har tatt backup, sier Eklo.

Han påpeker at det er viktig å gjøre det vanskeligst mulig for tyvene. Gode råd er å ta av styringsenheten hvis du må forlate arbeidsmaskinen uten tilsyn, og parkere arbeidsmaskinene der tyvene ikke kan arbeide uforstyrret.

Neste artikkel

Sauegolva må sjekkast nøye