Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Polen har eksportert store mengder kjøtt fra sjuke dyr

Polen har eksportert 2 700 tonn kjøtt fra sjuke storfe, blant annet til Sverige.

I Sverige er kjøttet solgt til fire mindre bedrifter i ulike deler av landet, opplyser Livsmedelsverket. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Det sier den polske sjefsveterinæren, etter at nye opplysninger om den store kjøttskandalen i Polen har blitt kjent.

Det var onsdag det ble kjent at store mengder sjuke dyr var slaktet i Polen, og at kjøttet var solgt videre til flere ulike land, skriver atl.nu.

Det polske selskapet Elkopol er mistenkt for å kjøpe inn sjuke dyr og slakte disse når det ikke er veterinærer til stede. Kjøttet blir merket som godkjent av veterinær før det blir solgt videre.

Ett av landene er altså Sverige, det bekrefter Livsmedelsverket, som tilsvarer Mattilsynet i Norge.

Elkopol arbeider nå med å spore kjøttet, skriver Livsmedelsverket i Sverige.

– Det er ingenting som tyder på at svenske selskaper, som har kjøpt av kjøttet, har gjort noen feil, sier Louise Nyholm, statsinspektør ved Livsmedelsverket.

Til fire mindre bedrifter

Kjøttet er solgt til fire mindre kjøttbedrifter i Sverige, men det er ingen som vet sikkert hvor kjøttet har blitt solgt videre.

Annonse

Innenfor EU finns ett system, RASFF – Rapid Alert System Food and Feed, som anvendes for å sende advarsler mellom landene.

Sporer kjøttet

Systemet brukes når et land oppdaget at mat som kan vere helsefarlig er solgt til andre land. I Sverige er det Livsmedelsverket som tar imot advarslene og tar kontakt med de myndigheter som blir berørt.

I dette tilfelle gjelder det Livsmedelsverket i Stockholm.

– Selskapet har, i følge opplysninger vi har fått, solgt kjøtt fra sjuke dyr. Det er et alvorlig brudd mot folkehelsa og helt uakseptabelt, sier Louise Nyholm.

– Vi sporer nå kjøttet for fullt. I ettermiddag kommer vi til å gå ut med en ny pressemelding, sier en tydelig presset Nyholm til TT, skriver atl.nu.

Totalt handler det om cirka 250 kilo kjøtt i Sverige, melder Livsmedelsverket.

Neste artikkel

Imaginære glyfosat-farer gir reelle miljøproblemer