Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Person med harepest døde

En person er død etter å ha blitt smittet av harepest.

Når det er mye lemen og mus  bør du være forsiktig med å drikke vann i naturen, mener Folkehelseinstituttet. (Arkivfoto: Bondebladet)
Når det er mye lemen og mus bør du være forsiktig med å drikke vann i naturen, mener Folkehelseinstituttet. (Arkivfoto: Bondebladet)

Harepesten skal være en medvirkende årsak til dødsfallet, melder NRK.

Fire personer fra Aurland kommune ble i løpet av kort tid smittet av harepest. Det er en av disse som har omkommet.

Kommuneoverlege Trygve Ness i Aurland kommune forteller til NRK at harepest ikke er en dødelig sjukdom for friske personer, men har man andre sjukdommer i tillegg, kan man dø.

81 tilfeller i fjor

I 2017 ble det meldt inn 81 tilfeller av harepest i Norge. Det er mer enn normalt. Vanligvis blir det meldt om mellom 30 og 50 smitta personer.

Annonse

Harepest er en bakteriesjukdom som først og fremst sees hos viltlevende dyr. Men den kan smitte over til mennesker. Symptomer hos mennesker er akutt feber, frysninger, hodepine og tretthet.

Smitter via drikkevann

Sjukdommen smitter ofte via drikkevann, for eksempel dersom døde mus eller lemen infiserer brønner, bekker og andre vannkilder.

Det er størst risiko for smitte av harepest når det er mye lemen og mus. Da bør du være forsiktig med å drikke vann i naturen, mener Folkehelseinstituttet.

I 2017 var det flest tilfeller av smitte til mennesker i Hedmark og Vest-Agder, fulgt av Telemark og Østfold.

Neste artikkel

Harepest påvist hjå fem harar