Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Østfold-bonde tiltalt for ulovlig innførsel og salg av korn

Fra 2011 til 2014 innførte bonden over 2100 tonn selvdyrket korn fra Sverige.

Politiet mener bonden ikke bare brukte hele avlingen selv, men solgte korn ulovlig til norske møller og fikk gevinst på det. Foto: Roland Magnusson, Shutterstock

Østfold-bonden sa det var til eget bruk etter den såkalte grenseboerbestemmelsen. Den gir bønder i grensekommuner anledning til å innføre avlinger tollfritt fra Sverige til eget bruk.

Bondebladet har tidigere skrevet om kornsaken fra Østfold og Sverige.

Svenske bønder i området frykter at ordningen misbrukes på det sterkeste.

– Her i Strömstad kommune er det omlag 25 000 dekar som det er mulig å dyrke korn på. Nær halvparten av dette drives nå av en håndfull nordmenn. Det slår bunnen ut av jordleiemarkedet for oss svenske, sa Magnus Andersson, kornprodusent i Näsinge i Strömstad til Bondebladet i 2013.

Mener det pågikk ulovlig salg

Politiet mener bonden ikke bare brukte hele avlingen selv, men solgte korn ulovlig til norske møller og fikk gevinst på det, skriver NRK.

I 2016 og 2017 skal bonden ifølge politiet også ha innført til sammen 50 tonn med tørkede erter, og løyet for tollerne om hvor det skulle, og om vekten på ertene.

Annonse

Det var tollere på Svinesund som fattet mistanke til bondens trafikk mellom Strømstad og Østfold.

Kornet ble kjørt inn i landet her eller over den ubetjente grenseovergangen på fylkesvei 22 på Holtet, helt sør i Halden kommune.

Vanskelig sak

Saken har tatt lang tid å etterforske, med forhold åtte år tilbake i tid.

– Vi har opplevd etterforskningen som kompleks, og det har vært noe vanskelig å beregne hva som har blitt dyrket i Sverige, hva som kan ha gått til dyrefôr i Norge, og hva som er levert på norsk mølle, sier politiadvokat Jahn Schei ved Øst politidistrikt til NRK.

Det fører trolig til strafferabatt når saken skal opp i tingretten i juni. Det skal ikke finnes dommer for kornsmugling fra før.

NRK har vært i kontakt med bonden, som ikke ønsker å uttale seg om saken før den kommer for retten.

Bonden har fått en ny forsvarer, advokat Arve Opdahl, som bekrefter at den tiltalte ikke erkjenner straffskyld.

Neste artikkel

Nå er det opp til markedet