Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norsk Kylling velger å bygge på matjord

Fredag ble det klart at Norsk Kylling velger å plassere sitt nye slakteri i Orkdal. De legger dermed over 100 dekar matjord under asfalt.

Matjord: Jon Fredrik Skauge er leder i Orkdal Bondelag, og er klar på at han ikke vil ha kyllingslakteri på kornjord. – Den jorda de tar er den som har best avlingspotensial i området her, sier han. (Foto: Stian Eide)
Matjord: Jon Fredrik Skauge er leder i Orkdal Bondelag, og er klar på at han ikke vil ha kyllingslakteri på kornjord. – Den jorda de tar er den som har best avlingspotensial i området her, sier han. (Foto: Stian Eide)

Det har over lang tid vært en diskusjon om hvor det nye kyllingslakteriet til Norsk Kylling skal ligge. Bondelaget har sammen med lokallagene i Orkdal og flere andre aktører advart mot å velge Furumoen i Orkdal, da det vil innebære nedbygging av over 160 dekar matjord godt egnet for matkorndyrking.

Fredag denne uka offentliggjorde Norsk Kylling sin beslutning om å bygge i Orkdal.

Leder i Sør-Trøndelag Bondelag, Kari Åker, sier i en uttalelse på bondelagets hjemmesider at hun er svært skuffet, særlig ettersom det finnes andre fullgode alternativer.

- Norsk Kylling skiter i eget reir, sier hun og mener det er særlig bekymringsverdig at Norsk Kylling som lever av matproduksjon, ikke viser større samfunnsansvar.

- Stort paradoks

Også bondelagsleder Lars Petter Bartnes reagerer på avgjørelsen.

Annonse

- Beslutningen er et stort paradoks. Det virker som at Norsk Kylling har glemt hvordan matproduksjon foregår før kyllingen kommer inn på slakteriet, sier Bartnes.

Bartnes mener Norsk Kylling sin beslutning er enda en spiker i kista for å nå Stortingets mål om å begrense nedbyggingen av norsk matjord til 4000 dekar i året innen 2020. I 2016 ble det totalt bygget ned om lag 6000 dekar matjord i Norge.

Norsk Kylling: - vanskelig å finne areal stort nok

På spørsmål om hvorfor Norsk Kylling ikke kunne ha bygget slakteriet sitt andre steder svarte Kjell Åge Stokkbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling dette da Bondebladet intervjuet han tidligere i høst.

– Vi har lett bredt etter tomtealternativer. Det har vært vanskelig å finne areal stort nok til det vi trenger. Utgangspunktet vårt er at vi ønsker å beholde alle produsentene, og da må vi ta hensyn til hvor i Midt-Norge vi legger slakteriet. Vi har fått 16 tilbud, fra både nord og sør, men mange av dem ligger for langt unna til at vi klarer å beholde alle produsentene våre. Det handler blant annet om hvor langt dyra kan fraktes av hensyn til dyrevelferd, sa Stokkbakken.

Les også lederen: Korttenkt om kortreist kylling

Neste artikkel

Vil stramme inn jordvernmålet