Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norge åpnet FNs sikkerhetsråd med brunost og melkesjokolade

En brunost fra Tine sto på menyen da Norge innledet sin første periode som leder av presidentskapet i FNs sikkerhetsråd sist uke.

G35 i FN: I symbolsk gave til de andre landene i FNs sikkerhetsråd valgte Norge Gubrandsdalsosten, da Norges FN-ambassadør Mona Juhl tok over presidentskapet i New York. (Foto: Mark Garten/FN)
G35 i FN: I symbolsk gave til de andre landene i FNs sikkerhetsråd valgte Norge Gubrandsdalsosten, da Norges FN-ambassadør Mona Juhl tok over presidentskapet i New York. (Foto: Mark Garten/FN)

– Det utrolig hyggelig at det er vår egen tradisjonsrike Gudbrandsdalsost som er en del av gaven til sikkerhetsrådets medlemsland fra Norge. Laget i Norge på norsk ku- og geitemelk, med aner tilbake til 1863, er dette noe av det mest tradisjonsrike og norskeste man kan få, sier en begeistret konsernsjef i Tine, Gunnar Hovland i en pressemelding.

Denne uken startet Norge sin første periode med lederskapet i FNs sikkerhetsråd. I den anledning overrakte den norske FN-delegasjonen den tradisjonsrike Gudbrandsdalsosten med ostehøvel, under sitt amerikanske merkevarenavn «Ski Queen», som symbolsk gave til de andre medlemslandene.

– Rådsmedlemmene i FNs sikkerhetsråd får en spennende smak av landet vårt når Norge nå innleder sin formannskapsperiode i Sikkerhetsrådet, skriver landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) på departementets nettside.

Annonse

Ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt er det tradisjon for at det nye formannskapslandet markerer oppstarten av sitt presidentskap med å gi kjente kulturmarkører som symbolsk gave til de andre medlemslandene.

Derfor fikk FN-utsendingene fra Kenya, Irland, India, Russland, USA og Kina, og de andre medlemslandene, hver sin norske melkesjokolade, og brunost med høvel fra Norges FN-delegasjon i New York.

At Norge velger å vise fram brunosten som satsingsartikkel på den internasjonale arenaen er ikke tilfeldig. Bare i fjor eksporterte Tine mellom 700 og 800 tonn brunost produsert med melk fra norske kyr og geiter.

De tre siste årene har utenlandseksporten av Tine brunoster økt med over 30 prosent.

Neste artikkel

Norge åpnet FNs Sikkerhetsråd med brunost og melkesjokolade