Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mannen-evakuering koster flesk

Rasfare fra fjellet Mannen har tvunget Gunn og Jørgen Sogge måttet evakuere fem ganger på fire år. Det koster penger, og nå kan det være slutt på støtte fra forsikringsselskapet.

Fem ganger på fire år har Gunn og Jørgen Sogge måttet evakuere med folk og fe på grunn av fare for ras fra fjellet Mannen. Det er kostbart, og forsikringsselskapet har tatt deler av kostnaden. Nå kan det være slutt.

– Vi hadde et møte med forsikringsselskapet i sommer, og da sa de at det ikke var sikkert de er villige til å fortsette å dekke deler av utgiftene våre til evakuering, sier Gunn Sogge.

Betaler ikke

Siden fjellet enda ikke har rast, har det rimeligvis ikke kommet noen skade på gården. At de må evakuere hver gang det er stor rasfare betyr likevel at ekteparet taper penger.

– Jeg vet ikke akkurat hvor mye vi har brukt, men over de fire årene har det kanskje kostet oss 200.000 som vi ikke har fått dekket, sier Gunn Sogge.

Så lenge det ikke er skader på gården, har ikke ekteparet krav på erstatning.

– De vil ikke betale for en skade som ikke har skjedd. De har erstattet deler av utgiftene før, av velvillighet. Det er vel ikke lovfestet at de må, sier Gunn Sogge.

Håper på lite ras

– Vi vil jo bo her. Jeg håper raset kommer.

– Er det ikke fare for at det da ødelegger gården?

Annonse

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har fått beskjed om at er lite sannsynlig, men geologene må operere med en sikkerhetssone. Det lille raset det er snakk om nå, er vi ikke redd for. Det har gått ras her til alle tider.

Leie fjøs

Timingen for evakueringen i år, kunne vært verre.

– Det første året måtte vi leie oss et fjøs, for sauene var klippet. Vi ikke klippet dem enda i år, så de kan gå ute. Vi har fôret dem med rundball på andre siden av dalen. Hvis det blir en evakuering til i år sliter vi, for vi skal klippe sauene om en uke. Da må vi leie et fjøs, det koster mye penger, forteller Sogge.

Ingenmannsland

– Hva betyr det for dere, om det nå er slutt på erstatning?

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre enda. Noen må se på loven, og hva slags rettigheter vi har. Vi står i ingenmanns land, og vet ikke hva vi skal gjøre.

Verdiløs eiendom

Selv om huset ikke er ramlet ned, er det åpenbart en forringelse at de nå bor på en gård som må evakueres.

– Det er veldig trassig for oss. En ting er at vi ikke får dekket utgiftene til flytting, men om vi ikke tørr å bo her, så er det en verdiløs eiendom. Ingen vil bo under et ras. Per i dag blir det heller ikke innløst av staten.

Neste artikkel

Gjensidige varsler prisjusteringer