Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lovende resultater på treverk med sitronsyre og sorbitol

Norske forskere har fått lovende resultater i forsøk med å bruke sitronsyre og sorbitol for å beskytte treverk.

Foredling: Målet for prosjektet er å dokumentere hvordan Ciol-behandlet treverk kan brukes som kledning og terrassebord. (Foto: Karl Erik Berge)
Foredling: Målet for prosjektet er å dokumentere hvordan Ciol-behandlet treverk kan brukes som kledning og terrassebord. (Foto: Karl Erik Berge)

Erik Larnøy, forsker på Nibio, arbeider med en ny trebeskyttelse – Ciol. Det har blant annet gitt ham heder som månedens innovatør hos Ard Innovation.

Ard hjelper forskere ved Nibio og NMBU med å utvikle forskningsresultater til ferdige produkter og tjenester, skriver trenytt.no.

– I dag er det billige tungmetalløsninger og dyre tremodifiseringer som er tilgjengelig på markedet. Ciol baserer seg på de biobaserte lavpriskjemikaliene sitronsyre og sorbitol og gir et godt produkt til en bra pris, sier Larnøy på nettsiden til Ard Innovation.

Nibio har vært på jakt etter en slik løsning lenge. Forskerne fant løsningen etter noen småskalaforsøk på laboratoriet. Så er utfordringen å ta ideen fra laboratoriet og videre slik at den kan tas i bruk i industrien.

Annonse

Blandingen består av vann, sitronsyre og sorbitol – som er en sukkeralkohol – pluss noen tilsetningsstoffer. Så brukes trykk og vakuum for å få blandingen inn i treet, før det herdes.

Etter herdingen skal treverket beholde utseendet i lang tid, også utendørs. Det skal også være beskyttet mot både sopp og insekter.

Alle kjemikaliene kommer fra naturlige prosesser.

Målet for prosjektet er å dokumentere hvordan Ciol-behandlet treverk kan brukes som kledning og terrassebord, og også som stolper og konstruksjonselementer, skriver trenytt.no.

Neste artikkel

Mener regjeringa spiller «hasard» med vern