Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lovende resultater på treverk med sironsyre og sorbitol

Erik Larnøy, forsker på Nibio, arbeider med en ny trebeskyttelse – Ciol. Det har blant annet gitt ham heder som månedens innovatør hos Ard Innovation.

Ard hjelper forskere ved Nibio og NMBU med å utvikle forskningsresultater til ferdige produkter og tjenester, skriver trenytt.no.

– I dag er det billige tungmetalløsninger og dyre tremodifiseringer som er tilgjengelig på markedet. Ciol baserer seg på de biobaserte lavpriskjemikaliene sitronsyre og sorbitol og gir et godt produkt til en bra pris, sier Larnøy på nettsiden til Ard Innovation.

Forskerne fant løsningen etter noen småskalaforsøk på laboratoriet. Så er utfordringen å ta ideen fra laboratoriet og videre slik at den kan tas i bruk i industrien.

Blandingen består av vann, sitronsyre og sorbitol, pluss noen tilsetningsstoffer. Så brukes trykk og vakuum for å få blandingen inn i treet, før det herdes.

Annonse

Etter herdingen skal treverket beholde utseendet i lang tid, også utendørs. Det skal også være beskyttet mot både sopp og insekter. Alle kjemikaliene kommer fra naturlige prosesser.

Målet for prosjektet er å dokumentere hvordan Ciol-behandlet treverk kan brukes som kledning og terrassebord, og også som stolper og konstruksjonselementer, skriver trenytt.no.

Neste artikkel

Nibio har testet varmtvann vs. glyfosat mot kjempebjørnekjeks