Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Louise Gjør fikk BU-prisen i Innlandet

Louise Gjør og hennes gårdsutsalg i Stange Vestbygd fikk Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet.

Satsingen til Louise Gjør har ført til mange arbeidsplasser. Neste steg i utviklingen av gårdsutsalget er å videreforedle grønnsaker fra egen produksjon. Foto: Ann Kristin Engebakken
Satsingen til Louise Gjør har ført til mange arbeidsplasser. Neste steg i utviklingen av gårdsutsalget er å videreforedle grønnsaker fra egen produksjon. Foto: Ann Kristin Engebakken

I 2016 bygget Louise opp gårdsutsalget på Fredheim gård, hvor hun selger egenproduserte grønnsaker og egg, samt videreforedlede produkter. Gårdsutsalget har nå et stort utvalg med lokalprodusert mat fra hele distriktet, skriver Innovasjon Norge.

– Jeg er stolt og ydmyk over å ha vunnet BU-prisen i Innlandet 2020. Drømmen var å synliggjøre hvilke muligheter landbruket har, og nytenking i form av Fredheim Gårdsutsalg. Det samholdet vi har klart å skape oss bønder imellom har gjort at vi er i ferd med å videreutvikle flere spennende produkter av våre egne råvarer, sier Louise Gjør.

Skaper arbeidsplasser

Fredheim gårdsutsalg har fem arbeidsplasser, og i sesong sysselsetter de mange deltidsansatte. Tilleggsnæringen har gitt positive resultater de siste tre årene.

– Satsingen har ført til flere arbeidsplasser og mere liv på bygda. Vi ønsker å være et bidrag til at folk velger norske råvarer og ser hvilke muligheter som ligger i et levende landbruk, sier Gjør.

Annonse

Vil videreforedle grønnsaker

Neste steg i utviklingen av gårdsutsalget er å videreforedle grønnsaker fra egen produksjon.

Denne videreforedlingen vil også generere inntekter for nabogården Søndre Elton, der eierne har investert i eget produksjonskjøkken i forbindelse med jordbær. Satsingen bidrar således til at kjøkkenet kan utnyttes fullt ut gjennom hele året.

Tanken er å benytte de produktene som ikke tilfredsstiller ordinære krav til kvalitet, størrelse eller utseende. Med på laget har de fått med seg fagpersonell som bidrar med kompetanse inn i videreforedlingen.

Louise har vist stor kreativitet gjennom produktutvikling og videreforedling og har blant annet «Itte-reiste» egg. Hun har også vært en av pionerene som startet opp igjen med dyrking av jordskokk, skriver juryen.

Nasjonal vinner

Internationale Grüne Woche (IGW) i Berlin er avlyst i 2021. Det er under denne messa den nasjonale vinneren i Norge har blitt kåret de siste årene.

– I 2021 er IGW og Berlin avlyst, så skal vi over nyttår drøfte med Landbruks- og matdepartementet når og hvor den nasjonale prisen skal deles ut, skriver Kjell Bruvoll i Innovasjon Noreg til Bondebladet.

Neste artikkel

Melkeproduksjon – mer enn bare melk