Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lite farlig E. coli i norske kjøttvarer

Det er lite E. coli av den typen som kan gi alvorlig sykdom hos mennesker i norske kjøttvarer, viser ny undersøkelse.

Noen typer E. coli, slik som STEC, kan føre til tildels alvorlig sykdom hos mennesker. (Arkivfoto)
Noen typer E. coli, slik som STEC, kan føre til tildels alvorlig sykdom hos mennesker. (Arkivfoto)

Det viser en kartlegging av Shiga toksin-produserende E. coli (STEC) som Veterinærinstituttet har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Mattilsynet samlet inn prøver av norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe fra butikker over hele landet.

– Vi fant STEC i bare 2 av 308 prøver, så dette er gode resultater, sier seniorforsker Gro Skøien Johannessen ved Veterinærinstituttet.

Kan forekomme

Kartleggingen viser at forekomsten av STEC, i seks ulike serogrupper i norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig, av storfe er lav, men at de kan forekomme.

Annonse

De aller fleste E. coli fra dyr gir ikke sykdom hos mennesker, men noen typer slik som STEC kan føre til tildels alvorlig sykdom hos mennesker.

Drøvtyggere som storfe og sau regnes som de viktigste kildene for STEC-sykdom hos mennesker.

Produserer K-vitamin

E. coli er nyttig for fordøyelsen og bryter ned sukker. Den produserer flere gjæringsprodukter og gasser.

Den produserer også K-vitamin som er nødvendig for at blodet skal koagulere. Døde E. coli-bakterier utgjør omtrent én tredjedel av avføringen.

Neste artikkel

Bønder og fiskere mest fornøyde