Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Konkurransetilsynet varsler 21 milliarder kroner i gebyr til dagligvarekjedene

Tilsynet mener kjedene har samarbeidet på en måte som kan ha ført til høyere dagligvarepriser.

Tilsynet mener at Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har samarbeidet på en måte som kan ha ført til høyere dagligvarepriser. Selskapene har frist til 15. april 2021 for å inngi sine merknader til varselet. (Foto: Karl Erik Berge)
Tilsynet mener at Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har samarbeidet på en måte som kan ha ført til høyere dagligvarepriser. Selskapene har frist til 15. april 2021 for å inngi sine merknader til varselet. (Foto: Karl Erik Berge)

Konkurransetilsynet mener at kjedene har vært enige om å gi prisjegere tilgang til hverandres butikker for å hente inn omfattende prisinformasjon, og har også aktivt fulgt opp denne enigheten.

Samarbeidet har pågått siden 2011, skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.

Dagligvaremarkedet er det største markedet i Norge, som forklarer hvorfor den varslede boten blir så enorm i kroner og øre.

Mener informasjon er koordinert

Tilsynets foreløpige vurdering er at kjedene har brukt informasjonen fra prisjegerne til å koordinere prisingen, og at dette kan ha ført til høyere dagligvarepriser for forbrukerne.

– Vi ser svært alvorlig på denne typen koordinering, og har derfor varslet at vi vurderer å ilegge overtredelsesgebyr, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i pressemeldingen.

Annonse

Kjedene har gitt uttrykk for at de har benyttet informasjonen til å konkurrere hardt.

– Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er imidlertid at dagligvarekjedene har brukt prisinformasjonen til å begrense konkurransen. De har i en rekke tilfeller brukt informasjonen på en slik måte at det kan ha løftet prisene, sier Sørgard.

– Bør ilegges overtredelsesgebyr

De varslede bøtene er på til sammen 21 milliarder kroner, og tilsvarer ti prosent av omsetningen til de tre kjedene.

Ti prosent er maksgrensen for bøter tilsynet kan gi, og understreker hvor alvorlig tilsynet ser på saken – men er ikke en indikator på hvor mye dagligvarekundene eventuelt har tapt på samarbeidet.

Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er at samarbeidet utgjør en formålsovertredelse, og at det bør ilegges overtredelsesgebyr.

Tilsynet varsler at Norgesgruppen ASA ilegges et gebyr på 8,8 milliarder kroner, Coop Norge SA ilegges et gebyr på 4,8 milliarder kroner og Rema 1000 AS ilegges et gebyr på 7,4 milliarder kroner.

I pressemeldingen presiserer Konkurransetilsynet at vurderingene som presenteres i varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken. Selskapene har frist til 15. april 2021 for å inngi sine merknader til varselet.

Neste artikkel

Et helt tenkt tilfelle