Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Klart for mer ulvejakt

Elvestuen åpner for mer jakt.

Det er nå gitt fellingstillatelse på de tre årshvalpene som er igjen etter jakten på Julussa- og Osdalsflokken.

– Ulven er en del av norsk natur. Vi skal ha en levedyktig ulvestamme. Regjeringen har tidligere vedtatt å ta ut Julussa- og Osdalenflokken. Den beslutningen følger Klima- og miljødepartementet nå opp ved å ta ut de tre gjenværende ulvene utenfor ulvesonen i disse to revirene, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

Fant flere ulv enn ventet

Det var ulvejegerne som i januar felte de første 16 ulvene som meldte om at det var flere ulv enn ventet i revirene.

– Etter at kvoten på 16 dyr ble tatt ut i januar, ble vi oppmerksomme på at det var flere ulver igjen fra årets kull enn det som var tatt høyde for i kvoten. Disse dyrene tas ut for å følge opp vedtaket av 1. desember 2017 om å ta ut ulvene i Julussa- og Osdalenflokken, sier Elvestuen.

Tømmer ikke revirene

I tillegg til disse tre årshvalpene er det funnet en halvannet år gammel tispe Julussaflokken, som går sammen med en halvannet år gammel hannulv fra Juvberget. I selve vedtaket står det:

– Det nydannete ulveparet er så langt bare påvist innenfor ulvesonen. Terskelen for å tillate felling er høy innenfor ulvesonen, og disse to individene omfattes derfor ikke av beslutningen om ekstraordinært uttak, skriver Ola Elvestuen i en epost til Bondebladet.

Senterpartiet er ikke fornøyd med det:

Vil ta ut

Å ta ut de tre årshvalpene, er en løsning blant annet Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) har åpnet for.

Annonse

– Dersom det er den ene ulven fra Juvberget de er bekymret for, kan de begrense jaktområdet så vi holder oss unna den. Det går fint an å felle de andre, uten å ta ulven fra Juvberget, den er helt sør i fellingsområdet. Det finnes praktiske løsninger på det, sa Knut Arne Gjems, leder i NJFF Hedmark til Bondebladet forrige uke.

Han er likevel klar på at han skulle ønske alle også de siste to dyra ble tatt ut.

– Vi mener forvaltningen burde tatt ut alle fem resterende dyr mener vi, men vi går ikke noe videre med saken. Vi vil heller jobbe mot neste års jakt, hvor Stortinget ikke lengre kan se på at demokratiske vedtak ikke blir fulgt av klima- og miljødepartementet, skriver han i en tekstmelding i dag.

Ulveforkjemper

Elvestuen sa kort tid før han ble minister at han var glad for at WWF gikk rettens vei for å forsøke å stanse ulvejakten.

– Venstre er glade for at WWF har saksøkt staten og krever ny norsk ulveforvaltning. Dette er viktig fordi vi er mange som mener at stortingsflertallet har lagt seg på et bestandsmål som er for lavt for å innfri våre forpliktelser etter Bernkonvensjonen, sa Elvestuen i en pressemelding 1. januar.

Ekstraordinært uttak

Jakten skal gjennomføres av Statens naturoppsyn (SNO), ikke av vanlige jegere.

– At departementet nå velger å velger et ekstraordinært uttak med SNO er OK i nåværende fase, da de har trenert vedtaket så lenge. Jaktområdene har nærmere 1,5 meter snø nå og veiene som var oppbrøytet er kostbart og ta opp igjen, skriver Knut Arne Gjems i en tekstmelding.

– Må lære

Gjems mener forvaltningen av ulv bør legges om.

– Forvaltningen stilte seg i en vanskelig og unødvendig situasjon ved vinterens lisensjakt på ulv. De fastsatte en kvote på 16 ulv ut ifra forvaltningens bestandsovervåkning, samtidig som de sa at revirene skulle tømmes. Det var 21 ulv i revirene fant jegerne ut, da de 16 ulvene som skulle være i området var felt. Erfaringsvis fra tidligere uttak i blant annet Sverige er ulvebestanden 20-40 prosent større enn overvåkningen har trodd før jakta har vært igangsatt

Selv om han mener det er OK med ekstraordinære uttak nå, mener han at vanlig jakt er å foretrekke.

– For senere år bør forvaltningen ikke sette en kvote på antall dyr, men vedta at revirene skal tømmes i en tidsperiode. Lisensjakt skal være den foretrukne måten å ta ut ulvene, det har Stortinget sagt.

Neste artikkel

Full strid om verneprosess