Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Klare for finalen i Årets lokalmatgründer 2019

Juryen har tatt ut seks finalister. Vinneren blir presentert under åpningen av Dyrsku’n i Seljord i september.

Ostebygda Hol er i finalen. Ostebygda er seks produsenter av ost, som alle bryr seg spesielt om kulturen og håndverket rundt osteproduksjon. (Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo)
Ostebygda Hol er i finalen. Ostebygda er seks produsenter av ost, som alle bryr seg spesielt om kulturen og håndverket rundt osteproduksjon. (Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo)

De seks nominerte finalistene er:

Ostebygda, Hol i Hallingdal

Garden Oppheim, Ål i Hallingdal

Drikkeprodusenten Balholm/Ciderhuset fra Sogn

Stølsvidda/Fjellgris fra Valdres

Siderprodusenten Bleie gard fra Hardanger

Lofoten Seaweed

Konkurransen arrangeres for femte år på rad. Vinneren blir presentert under åpningen av Dyrsku’n i Seljord 13. september og får overrakt prisen på 50 000 kroner, skriver Hanen i en pressemelding.

– Juryen har merket seg at vi ser en fin utvikling og kvalitetsheving innenfor etablerte kategorier som kjøtt og ost og en framvekst av nye, spennende produkter, som krydder, salt og foredlede nisjeprodukter. Vi ser også en stor bevegelse innenfor drikkevarer, både for øl, sider, brennevin og alkoholfritt, sier juryleder Hilde Charlotte Solheim.

De seks kandidatene vil bli presentert gjennom sommeren og avstemningen vil skje i løpet av august på nettsidene til Hanen.

– Ei stor ære

Annonse

– Det er veldig kjekt og ei stor ære å bli nominert til Årets lokalmatgründer 2019. Eg ser på dette som ei stor tillitserklæring, seier siderprodusent Olav Bleie.

Bleie starta med siderproduksjon og nokre tusen flasker på garden i Sørfjorden hausten 2014. Han lærte seg siderfaget av faren.

I 2018/2019 produserte Bleie ca. 100 000 flasker med sider.

– Planen er å produsere meir for neste sesong. Eg har gått tom kvart år, og det er alltid kritisk når det nærmar seg oktober/november, kor lenge lageret held.

Bleie sel ca. 80 prosent av produksjonen gjennom Polet. Resten sel han gjennom Horeka og på garden Bleie i Ullensvang.

– Eg har faste kundar som kjem tilbake år etter år. Dei har gjerne med seg kjenningar og nye kundar, og då kan eg fortelje om garden og siderproduksjonen her.

Knakande god sider

Olav Bleie dyrkar Gravenstein, Discovery og Aroma. Desse sortane passar ypparleg til sider og bidreg kvar med sin eigenart, meiner han.

– Me lagar noko som er knakande godt. Folk snakkar om kvalitet og kortreist mat og drikke, og dette produktet kan vi vere stolte av.

Sideren har gjort noko med aktiviteten i bygda og regionen, meiner siderbonden. Det same har nok Trolltunga på andre sida av fjorden.

– God mat og god drikke gir heile regionen eit løft. Det er fire siderprodusentar i bygda no, og i løpet av året kjem det tre nye. Det gir eit løft for reiselivet – både hotell, guiding og anna aktivitet, seier Olav Bleie.

Neste artikkel

BU-vinner: – Det er lurt å være litt unik