Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jubler over to meieri i Finnmark

Styret i Tine har besluttet å beholde begge meieriene i Finnmark.

Består: Tine har besluttet å ikke legge ned dette anlegget i Tana. Det samme gjelder i Alta. (Foto: Tine)
Består: Tine har besluttet å ikke legge ned dette anlegget i Tana. Det samme gjelder i Alta. (Foto: Tine)

I februar i fjor vedtok styret i Tine å sette i gang utredninger av Tines meierier i Sem, Alta og Tana.

Utredningen av Sem ble prioritert. I fjor høst vedtok styret å fortsette med både produksjon, lagerdrift og distribusjon på Sem, under forutsetning av at det gjøres konkrete tiltak for å redusere kostnadene.

I forrige uke var det skjebnen til meieriene i Finnmark som var tema på styremøte.

Der ble det besluttet å ikke å ikke gjennomføre utredning av meieristrukturen i Finnmark nå. I stedet settes det i gang forbedringsprosjekter.

Oppdaterte beregninger for Nord-Norge og erfaringer fra Sem tyder på at det er lite å hente med å endre på meieristrukturen i Nord-Norge, skriver Tine i en pressemelding.

– Erfaringer fra strukturutredningen på Sem viser at reduserte produksjonskostnader raskt «spises opp» av økte logistikk-kostnader. Driften i Nord-Norge kjennetegnes av lange transportavstander og høye transportkostnader. Et strukturprosjekt er svært ressurskrevende, og med så begrenset potensial antas effekten å være større ved andre forbedringsprosjekter, sier konserndirektør Per Ivar Berg der.

– Hvert melkebruk en hjørnesteinsbedrift

Helga Pedersen, ordfører i Tana, jubler over nyheten.

– Jeg er kjempeglad, rett og slett. Jeg har hele tiden hatt trua på Tine i Tana, men jeg er utrolig glad for at usikkerheten er fjerna. Dette er en veldig viktig avklaring for Tana, både fordi Tine Tana er en veldig viktig industriarbeidsplass, og fordi meieriet er en viktig del av landbruksmiljøet i Tana, sier hun.

Helga Pedersen
Helga Pedersen

– Hvorfor har du engasjert deg i denne saken?

– Fordi hvert melkebruk er en hjørnesteinsbedrift i Tana, og Tine Tana er en viktig industriarbeidsplass. Regner du meieriet om til Oslo-forhold, tilsvarer det 2–3000 arbeidsplasser i Oslo, sier Pedersen.

– For bøndene betyr meieriet først og fremst at man har et sterkt kompetansemiljø som gjør at man hele tiden har en utvikling, det investeres penger, og det er faglig interessant å drive med melk i dette området. Man har sett andre steder at når det begynner å rakne, forsvinner hele miljøet veldig fort. Her har vi hatt mange generasjonsskifter, det investeres mye, og vi har Felleskjøpet og andre leverandører til landbruket. Helheten er ekstremt viktig for utviklinga videre, sier Tana-ordføreren.

Hvert melkebruk er en hjørnesteinsbedrift i Tana, og Tine Tana er en viktig industriarbeidsplass

Helga Pedersen, ordfører i Tana
Annonse

Spent stemning

Fylkesleder i Finnmark Bondelag, Lise Kaldahl Skreddernes, satt i digitalt styremøte med fylkeslaget da avgjørelsen skulle komme.

Hun hadde varslet de andre om at hun skulle få en telefon om resultatet, og at da måtte hun ta en pause fra møtet. Telefonen kom, fylkeslederen forlot møtet, og hun fikk beskjeden hun ønsket seg: Begge meieriene skal bestå!

Lise Kaldahl Skreddernes
Lise Kaldahl Skreddernes

– Da jeg kom tilbake til møtet, var det spent stemning, sier Kaldahl Skreddernes.

Hun delte nyheten med det samme, og forteller om gledesutbrudd.

– Alle ble veldig lettet. Vi har hatt denne trusselen hengende over oss lenge.

– Kunne blitt råvareleverandør

– Jeg er veldig glad for at Tine har bestemt seg for å beholde begge meieria i Finnmark. For oss melkebønder er veldig viktig at Tine er tilstedeværende også i vår del av landet. Vi oppfordrer forbrukerne til å handle Tine-varer som er produsert lokalt. Da er det ekstra viktig at Tine er synlig også i Finnmark. Og det er viktig at vi får beholde de lokale arbeidsplassene, sier Kaldahl Skreddernes.

Avgjørelsen var utrolig viktig

Lise Kaldahl Skreddernes

– Jeg mener avgjørelsen var utrolig viktig. Vi kunne blitt en råvareleverandør, og ikke videreforedlet vår egen melk. Det hadde vært alvorlig for legitimiteten til melkeproduksjonen i Finnmark, sier fylkeslederen, som selv er melkebonde i Bekkarnes.

Hun har forståelse for at Tine må vurdere ut fra konkurransesituasjonen, og snu hver stein for å øke lønnsomheten.

– Nå har de sagt at de skal se på effektiviteten ved meieriene. Vi vet foreløpig ikke hva det består i. Det er sikkert mange måter å gjøre det på. Jeg velger å se positivt på det og ta det som en utfordring, sier Kaldahl Skreddernes.

Vil endre tilskudda

Ordfører Helga Pedersen mener at landbruksminister Olaug Bollestad nå må ta grep.

– Jeg er kjempeglad for den grundige prosessen Tine har hatt i denne saken, men jeg er veldig opptatt av at nå må landbruksministeren legge til rette for distriktsmeieria. Da er hun nødt til å ta tak i distribusjonstilskuddet i prisutjevningsordninga for melk, og slutte å betale Tines konkurrenter i mer sentrale strøk for å konkurrere med Tine. Det er kun Tine som henter melk i Bekkarfjord og Pasvik, slår Pedersen fast.

Neste artikkel

Tines melkesalg gikk ned