Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ida skulle gjerne tatt fagbrev i gjerdemontering

At gjerdemontering innebærer langt mer utstyr enn spett og slegge, har Ida Nordheim Aune (29) fått erfare. Nå etterlyser hun en egen utdanning for faget.

– Husdyrgjerdene skal ofte opp om våren, som er en travel tid for de fleste bønder.
– Husdyrgjerdene skal ofte opp om våren, som er en travel tid for de fleste bønder.

Navn: Ida Nordheim Aune

Yrke: Arbeider som gjerdemontør hos HT-Gjerde Trøndelag Sør

Det blir rett, funksjonelt og holdbart, gjerder som settes opp av fagfolk. At dette skulle bli hennes nye fulltidsjobb, kom som en overraskelse på Ida Nordheim Aune.

– Jeg er utdannet anleggsgartner, men jobbet med å kjøre post. En av dem som var på ruta mi var daglig leder i HT-Gjerde Trøndelag Sør, Hallgeir Haugan. Han spurte flere ganger om jeg ville jobbe hos dem, men jeg takket nei hver gang, sier 29-åringen.

– Ikke umulig for kvinnfolk

Til slutt lyktes Haugan å overtale henne, og i 2019 startet Ida i sin nye jobb. Hun ante ikke hva hun gikk til, men tenkte det var verdt å prøve.

– Det gikk bare godt, jeg trivdes med en gang. Jeg liker å være ute hele tiden, i all slags vær. Arbeidet er ikke lett, men det er ikke umulig for kvinnfolk.

Enn så lenge er hun den eneste damen i et svært mannsdominert yrke. Hun vet ikke om noen andre damer i Norge som jobber med dette, ei heller ute i den store verden.

– Det gjør noe med balansen i et arbeidsmiljø når man har begge kjønn. Vi jobber godt sammen, og sjefen har flere ganger gitt tilbakemelding på at når jeg er med på et arbeidslag er det aldri noe tull, smiler Ida.

Mye utstyr

Annonse

Blant redskapene hun bruker i jobben finner man langt mer enn spett og slegge. Men til tross for at Ida har mange maskiner å hjelpe seg med, er det mye tungt, fysisk arbeid.

– Vi bruker maskin til å slå ned stolper der det er mulig, er det fjell eller store stein må vi gjerne borre. Videre har vi med oss en sekshjuling til å bære med alt utstyret. Vi bruker maskiner til både å dra ut netting og stramme den.

De setter opp mange typer gjerder, alt fra viltgjerder til stakittgjerder og husdyrgjerder.

– Det er mange som trenger gjerder. En del bønder velger å sette opp gjerdene sine selv, men flere ber oss om hjelp. Det kreves en del utstyr for å sette opp et bra gjerde, og det tar mye tid. Husdyrgjerdene skal ofte opp om våren, som er en travel tid for de fleste bønder. Noen velger en mellomløsning der vi gjør noe av jobben og de hjelper til, sier Ida.

Ønsker et utdanningsløp

Arbeidet med gjerdemontering går året rundt, spesielt om sommeren er det hektisk. Ferien må gjerne vike for oppdrag. Men når snøen kommer blir det roligere.

– Vi kan ikke sette opp gjerder når det er snø, vi er avhengige av å se bakken. Stort sett har vi rundt tre måneder med snø i Trøndelag, da gjør vi andre ting. Som å vedlikeholde utstyr eller som vi gjorde i fjor – bygge et verksted, sier hun.

Selv om gjerdemontering krever mye kunnskap, er det foreløpig et fag som kun læres gjennom opplæring i bedrift og kurs. Ida skulle ønske det ble en del av utdanningen på yrkesfaglige linjer.

– På disse utdanningene får man som regel en smakebit av ulike fagområder, der man kan få lærlingplass og deretter gå opp til fagbrev. Jeg tror det ville blitt enklere å rekruttere jenter til dette faget om de fikk testa det ut først, og jeg skulle gjerne selv tatt fagbrev. Jeg er sikker på at flere jenter kan trives i dette yrket. Det ser kanskje vanskelig ut å montere gjerder, men det er ikke det, sier Ida Nordheim Aune.

Neste artikkel

Beiterett i Høyesterett