Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hetebølgene skaper ekstremt farlige tilstander

Dødelig varme: Bildet er fra tørkesommeren 2018. (Foto: Øystein Heggdal)
Dødelig varme: Bildet er fra tørkesommeren 2018. (Foto: Øystein Heggdal)

Flere land i Europa er nå rammet av hetebølger med temperaturer godt over 40 grader.

Hetebølgene som har oppstått de siste somrene, skaper ekstremt farlige tilstander som er vanskelig for nordmenn å forstå, mener klimaforsker Tore Furevik.

– De er jo dødelige, ikke bare for naturen og dyr, men også for mennesker. Det er en klar sammenheng mellom dødstallene om sommeren og høye temperaturer, sier Furevik til NTB.

Han er professor ved Universitetet i Bergen og var tidligere direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, men er nå direktør ved Nansensenteret.

Annonse

Furevik påpeker at det mye fokus på badetemperaturer når gradestokken måler opp mot 30 grader i Norge, men understreker at de svært høye temperaturene som er i Sør-Europa nå, også kan ramme Norge.

– Vi ser stadig oftere at temperaturen når 30 grader i Norge og tørke enkelte steder. Fremover kan også vi oppleve den ekstreme heten som nå har rammet en rekke middelhavsland, sier professoren.

– Det vi ser nå, er det klimamodellene har fortalt oss i tjue år. Varmen gjør at det blir mindre damp i luften og fører til mindre nedbør. Det gjør at tørre områder blir enda tørrere, sier Furevik.

Neste artikkel

Tørken i Kina: – En alvorlig trussel mot avlingene