Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Håper Erna kan holde Elvestuen i tøylene

Statsministeren kan ikke slippe Venstre løs i rovviltpolitikken, sier Merete Furuberg.

Småbrukarlagsleder Merete Furuberg håper den nye klima- og miljøministeren, Ola Elvestuen (V), vil løfte fram landbruket. Men hun frykter det verste. Her er Furuberg under fjorårets jordbruksoppgjør. Foto: Linda Sunde
Småbrukarlagsleder Merete Furuberg håper den nye klima- og miljøministeren, Ola Elvestuen (V), vil løfte fram landbruket. Men hun frykter det verste. Her er Furuberg under fjorårets jordbruksoppgjør. Foto: Linda Sunde

– Det har tross alt skjedd noen framskritt i rovviltpolitikken den siste tida, og jeg håper den utviklingen fortsetter. Jeg håper også at statsministeren, som har hovedansvaret, ser betydningen av at også Landbruksdepartementet kan gripe inn i saker. Erna Solberg kan ikke slippe Venstre løs i rovviltpolitikken, og jeg håper statsministeren holder Elvestuen i tøylene, sier småbrukarlagsleder Merete Furuberg til Bondebladet.

Må forsvare politikk han tviler på

Onsdag ble Venstres Ola Elvestuen utnevnt til ny klima- og miljøminister. Den nye statsråden har tidligere vært klar på at han ønsker flere ulv i Norge enn det Stortinget har vedtatt. Og Elvestuen var svært kritisk til at hans forgjenger, Vidar Helgesen (H), 1. desember i fjor, tillot skyting av to hele ulveflokker innenfor ulvesonen.

– Det regjeringen gjør, er utvilsomt å utfordre loven, sa Elvestuen den gang.

Elvestuen støttet også WWFs søksmål mot staten. WWF krever en ny norsk ulveforvaltning. Men nå må Elvestuen forsvare denne ulvejakten.

– Fordi det er så mye konflikt, er det viktig at vi får en rettsavklaring for å komme videre i rovdyrpolitikken vi har. Vi trenger en avklaring på den motsetningen det antas å være mellom det som er vedtatt på Stortinget, og det som ligger i lovverket, sier Elvestuen til Aftenposten torsdag, på spørsmål om hvordan det blir å forsvare en politikk han selv mener ikke står seg juridisk.

Stortingsflertallet har vedtatt et mål om 4-6 ynglinger av ulv i Norge i året, og mener det må være rom for å skyte ulv når dette målet er nådd. I dag er man langt over bestandsmål.

Bondebladet har bedt om et eget intervju med Elvestuen, men departementet har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Lokale hensyn

Furuberg forventer at den nye klima- og miljøministeren lytter til folk som bor i rovdyrutsatte områder.

– Jeg forventer at Elvestuen skal følge, og høre mye mer på, lokalbefolkningen og på næringa. Videre forventer jeg at han setter seg enda mer grundig inn i samspillet mellom de ulike arter i naturen. Jeg har hørt han i ulike debatter på Stortinget, og noen av uttalelsene han der har kommet med, gjør at man fryser på ryggen, sier lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Annonse

– Kom til Finnskogen, Elvestuen!

For snart to år siden inviterte hun den forrige klima- og miljøministeren, Vidar Helgesen, til hjemgården på Finnskogen – midt i ulveland. Da fikk Helgesen innblikk i hvordan det er for folk i dette området å leve tett på rovdyr.

Nå vil Furuberg invitere også Elvestuen til Finnskogen.

– Ja, jeg vil invitere han hit, for å møte en familie. Gutten i denne familien ble da han var 13 år, i fjor høst, fulgt av en ulv. Dette er ulven vi på Finnskogen kaller «Den svarte ulven». Det ble søkt om fellingstillatelse etter denne episoden, men søknaden ble ikke innvilget, forteller Furuberg.

Bartnes: – Ønsker god dialog

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes gratulerer Elvestuen med oppnevnelsen som ny klima- og miljøminister.

– Mange sentrale saker for jordbruket ligger under hans ansvarsområde. Bondelaget ser fram til en god dialog og et godt samarbeid, sier Bartnes til Bondebladet.

Også han har klare forventninger til Elvestuen – ikke minst i rovviltpolitikken.

– Der forventer vi at Elvestuen følger opp Stortingets vedtak, og at han jobber intenst med å bidra til redusert konfliktnivå.

– Han ønsker selv flere ulv enn Stortinget har vedtatt?

– Vi vil anbefale statsråden å forholde seg til Stortingets føringer. Vi mener antall ynglinger er høyt nok med det siste rovviltforliket, sier Bartnes.

Neste artikkel

Vil jobbe for bredt «inntekts-flertall»