Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Færre branner, men høye erstatningskostnader

Flere år med nedgang i antall landbruksbranner fortsatte i fjor. 612 branner i driftsbygninger er historisk lavt, skriver Gjensidige.

Etter mange års omfattende skadeforebyggende arbeid, mener forsikringsselskapet å se stor effekt av kampen mot landbruksbrannene.

— I løpet av fjoråret unngikk vi tap av dyreliv som følge av brann. Går vi bare noen få år tilbake i tid, var situasjonen en helt annen, sier risikoekspert på landbruk i Gjensidige, Frode Narud.

Tross nedgang i antall branner, holder erstatningene seg på et høyt nivå, og el-feil står fortsatt bak de aller fleste branner i landbruksbygninger.

— Antallet branner med erstatninger over 5 millioner kroner øker som følge av større produksjoner og mer kostbar teknologi i driftsbygningene. Derfor er det viktig at vi fortsette å sette inn tiltak der de har størst virkning, i godt samarbeid med bøndene selv og samarbeidspartnerne våre, sier Narud.

Annonse

Narud mener satsingen på brannvarslingsanlegg og el-kontroll, termografering og risikogjennomgang med bonden, er hovedårsaken til at antall branner er så drastisk redusert de siste ti årene.

– Nå jobber vi med å videreutvikle skadeforebyggingen, blant annet med bruk av sensorteknologi for kontinuerlig overvåking av el-anlegg. Flere store branner har startet i sikringsskap, derfor setter vi nå inn tiltak på dette området først, sier Narud.

Gjensidige har samarbeidet med Elotec, El-Watch og GapitSmart om utviklingen av sensorteknologien.

Neste artikkel

Sauegolva må sjekkast nøye