Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Café Britannia fikk kjøkkenhage fra Tomb-elever

Kirkens Bymisjons Café Britannia i Fredrikstad fikk en ferdig snekra kjøkkenhage fra fire Tomb-elever i mai. Den har kafeen stor glede av.

Kjøkkenhagen ble overlevert Café Britannia i mai. Stine Berger (f.v.), Rebekka J. Tømmerbakk, Jørgen Kvarme, Emma Ausen og Michelle Geire Sætersdal.
Kjøkkenhagen ble overlevert Café Britannia i mai. Stine Berger (f.v.), Rebekka J. Tømmerbakk, Jørgen Kvarme, Emma Ausen og Michelle Geire Sætersdal.

Elevene, som går på studiespesialisering ved Tomb videregående skole, har laget en svært kortreist kjøkkenhage. Pallen og pallekarmene er overskuddsmateriale fra Råde Mølle. Gjerdet rundt er fra egen skog på Tomb.

Det samme er kompostjorda som fulgte med hagen. Rebekka Tømmerbakk, Michelle Geire Sætersdal, Stine Berger og Emma Ausen har tegnet og bygget urtekassen. Jørgen Kvarme, stallmester på Tomb, var med som prosjektleder og veileder.

– Vi gir noe, men vi får også veldig mye tilbake, sa de fire elevene til Bondebladet i mai.

Får overskuddsmat

Nå står kjøkkenhagen og pynter opp i bakgården til kafeen.

Prisene i kafeen holdes lave. Det serveres stort sett bare overskuddsmat fra butikker i nærområdet, altså mat av god kvalitet, men som ellers ville blitt kastet. Bra for miljøet, bra for gjestene, forklarer Marianne Ødemark, arbeidsveileder i Kirkens Bymisjon.

– Vi har frivillige som henter mat i butikker hver dag. De levere her på formiddagen, og så lager vi mat etter hva vi får inn. Kjøkkenhagen står i bakgården til kafeen. Den er forseggjort og praktisk, og vi har stor glede av den, sier Ødemark.

Annonse

Personalet i kafeen er en blanding av frivillige, ansatte og deltagere som er på vei tilbake til arbeidslivet. De henter salat, persille og gressløk i kjøkkenhagen hver dag.

– Vi bruker grønnsakene til smørbrød og annet, og også til dekorasjon av fat. Vi har også en del urter i hagen, blant annet dill, timian og rosmarin, og så har vi plantet ut vårløk, sier hun.

Jordbær på toppen

På toppen er det jordbær, og nå har det kommet mye bær.

– Tomatene måtte vi dessverre fjerne. Det har kommet mye nedbør og vært forholdsvis kjølig, så de klarte seg ikke, selv om hagen står lunt i bakgården, sier Marianne Ødemark.

Café Britannia arrangerer fra tid til annen gratis minikonserter med kjente artister i samarbeid med Kulturdråpen, og avholder ulike gjestebud hvor maten er gratis.

Ingen er bare det du ser, står det på et skiltet til kjøkkenhagen.

– Det gjelder vel urter og grønnsaker også, sier Marianne Ødemark.

Neste artikkel

Løft småskala grønnsaksdyrking