Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lykkelig møte mellom Frida og Camarossa

Neste år kommer en ny norsk jordbærsort på markedet. – Med tanke på så mye glede som et nytt bær kan gi, må vi rett og slett kalle det for Lykke, hilste landbruksminister Olaug Bollestad.

Vinner av konkurransen, Elin Børter-Eriksson og sortsutvikler hos Graminor, Bjarne Kjøs, døpte det nye jordbæret Lykke. (Foto: OFG)
Vinner av konkurransen, Elin Børter-Eriksson og sortsutvikler hos Graminor, Bjarne Kjøs, døpte det nye jordbæret Lykke. (Foto: OFG)

Det var Matmerk, Graminor og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) som utlyste konkurransen, «Hva skal bæret hete», 18. mai i år.

Det var en enorm interesse for å finne et godt navn til det nye bæret. Det kom inn 6 000 forslag til navn, og av disse var det 2 763 ulike navn, skriver OFG i en pressemelding.

Trippel lykke med Lykke

Navnet skulle klinge godt på norsk og gi assosiasjoner til den friske smaken av norsk sommer eller gode sommerminner.

I juryen satt landbruksminister Olaug Bollestad, TV-kokken Wenche Andersen og sortsutvikler Bjarne Kjøs i Graminor.

«For de som dyrker jordbær, så er det en lykke når bæra modnes og bringes til torgs. Det er en lykke når vi reiser ut til produsent eller butikk for å kjøpe jordbær. Ikke minst er det en lykke å spise jordbær. Lykke er et kort navn, lett å si og beskrivende. GN07.59.2 forlater med dette tilværelsen som en nummersort til å bli en sorten Lykke», skriver juryen.

Hilsen fra landbruksministeren

Annonse

Det var 91 stykker som hadde foreslått akkurat dette navnet – og den heldige vinneren var Elin Børter-Eriksson. Hun begrunnet forslaget med at jordbær rett og slett gir lykkefølelse.

– Derfor synes jeg navnet Lykke passer så godt, sier Børter-Eriksson.

Børter-Eriksson fikk overrakt en skikkelig jordbærpremie, samt en hyggelig videohilsen fra landbruksministeren, som dessverre ikke hadde anledning til å delta under dåpen.

GN07.59.2 før Lykke

– En dag sent på høsten i 2007 så møttes Frida og Camarossa i det lune veksthusrommet hos Graminor, forklarer sortsutvikler Bjarne Kjøs.

Det lune møtet endte som slike møter kan ende. En søskenflokk på 200 stykker så dagens lys etter at bær og frø var modnet.

– I en søskenflokk på 200 så finner vi noen få dårlige eksemplarer. De aller fleste søsknene er som søsken flest, gode og hjelpsomme medborgere. Ett av disse søsknene viste seg å være et superavkom. Det er dette bæret som i dag har fått navnet Lykke. Frem til i dag har det bare vært GN07.59.2, sier Bjarne Kjøs.

Neste artikkel

Bollestad vil ha kjedene inn på teppet